Slut med lønfest i danske it-virksomheder

Der er ved at ske en afmatning i lønningerne i danske it-virksomheder viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Mens lønnen i gennemsnit er steget med 1 pct. i alle brancher over det seneste år, så steg den kun med 0,7 pct. for virksomheder der leverer it- og informationstjenester.

»Der er et pres på lønnen, og en del af det kommer af, at man flytter stillinger ud af landet,« siger formanden for de it-professionelles fagforening, PROSA, Niels Bertelsen til Version2.

Afmatningen viste sig allerede i 2013, hvor lønstigningerne i it-jobbene for første gang siden 2009 blev overgået af landsgennemsnittet, og i løbet af årets to første kvartaler er forskellen kun blevet større.

Konkurrence fra Indien

Det er især konkurrence fra store udenlandske konsulentvirksomheder som Tata Consulting Services (TCS), der benytter sig af billig indisk arbejdskraft, som presser lønningerne ifølge Niels Bertelsen.

»De kan sætte prisen på deres ydelser på en helt anden måde end de danske. Og så flytter de danske virksomheder deres stillinger til udlandet for at modvirke det,« siger han.

Både Tryg, TDC og SAS har valgt at fravælge danske leverandører og outsource it-job til TCS, hvilket blandt andet er gået ud over den danske afdeling af CSC.

Læs også: SAS sparer 600 millioner på at droppe CSC

Det er oftest stillinger som it-udviklere, der er i fare for at blive outsourcet ifølge Niels Bertelsen. Og især, hvis der er tale om nogle it-afdelinger, hvor der ikke er behov for en dansk forretnings- eller kulturforståelse.

»Vi skal uddanne folk til at lave opgaver, der ikke kan udføres af andre, eksempelvis udvikling inden for offentlig databehandling. Vi har en lang række offentlige systemer, som gør, at vi har en meget høj viden på området, der ikke kan fås andre steder,« siger han.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>