Sydafrika på storindkøb af atomkraft: Otte russiske reaktorer

Det statsejede russiske selskab Rosatom har indgået et strategisk samarbejde med Sydafrika, som står for at skulle investere massivt i atomkraft. Aftalen åbner for, at de store sydafrikanske investeringer kommer til at gå til russiske -reaktorer, skriver flere medier, herunder russiske Ria Novosti.

I øjeblikket kæmper det sydafrikanske forsyningsselskab Eskom Holding, som leverer 80 procent af landets elektricitet, med at møde efterspørgslen på strøm. Det skal investeringerne i atomkraft råde bod på. Der bliver tale om at bygge værker med en kapacitet på 9,6 gigawatt, eller hvad der svarer til otte reaktorer.

Aftalen danner ifølge Rosatom grundlag for et storskala atomkraftværk-indkøb og udviklingsprogram for Sydafrika, som bliver baseret på opførelsen af nye atomkraftværker med den russiske version af trykvandsreaktor, VVER.

Investeringerne skal, udover at give sydafrikanerne det strøm de skal bruge, også afhjælpe landets afhængighed af kul.

Læs også: Russere får grønt lys til at bygge nyt atomkraftværk i Finland

Det sydafrikanske finansministerium udtalte i februar 2013, at det var ved at undersøge mulighederne for et atomprogram til 300 milliarder rand, eller hvad der svarer til 156,3 milliarder kroner.

Areva, EDF, Toshiba, Westinghouse Electric, China Guangdong Nuclear Power Holding, Rosatom and Korea Electric Power havde alle udtrykt interesse i at bygge kraftværkerne.

»Denne aftale åbner op for sydafrikansk adgang til russiske teknologier, finansiering, infrastruktur og giver en passende og solid platform for fremtidigt samarbejde,« siger den sydafrikanske energiminister, Tina Joemat-Pettersson.

Hun regner med, at planerne om at producere mere atomkraft i Sydafrika vil være implementeret i 2030.

Rosatom er lige nu ved at bygge 29 kraftværker i 19 lande udenfor Rusland, Blandt andre Indien, Kina, Tyrkiet, Vietnam, Ungarn og Finland.

Aftalen kan være give implikationer for elektricitetspriserne i Sydafrika, mener Anne Fruhauf, der er analytiker for det New York-baserede konsulentfirma Teneo Intelligence. Allerede nu stiger priserne på strøm. Sydafrikas energiregulator godkendte i sidste måned en fem procents stigning i tariffen, som kommer oven i en aftale på otte procent, og priserne ser ud til at stige yderligere, når et finansieringshul på 225 milliarder rand skal dækkes.

»Det helt store spørgsmål vil være finansieringsdetaljerne og ejerskabet,« skriver Anne Fruhauf i en email til Bloomberg.

Sydafrika har allerede to atomreaktorer, som sammenlagt leverer fem procent af landets strøm. Med de nye værker vil den andel nå op på 25 procent.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>