Avedøre-værket kan nu køre med fuld kraft på træpiller

Efter halvandet års ombygning er Avedøreværkets blok 2 nu klar til at producere endnu mere biomassestrøm og -varme.

Ombygningen har udstyret værket med en ekstra brændselsmølle og et større kaj-anlæg, så det fremover kan modtage et skib om dagen med træpiller og samlet set bliver i stand til at køre på fuld tryk med biomasse, hvor træpillerne før kun kunne dække 80 pct. af værkets brændselsforbrug.

Det betyder samtidig, at værket går fra at anvende 800.000 ton træpiller om året til 1,2 mio. ton træpiller årligt, og den øgede biomassekapacitet skal ifølge projektleder Morten Reinholdt anvendes til at reducere produktionen på den kulfyrede blok Avedøre 1.

De to gasturbiner, som også indgår i blok 2, skal fremover anvendes som reservelast og til start af biomassekedlerne. Værkets halmvarmeværk producerer uændret.

Danmarks største kraftværk

Avedøreværkets blok 2, som er på 585 MW el og 570 MW varme, er landets største kraftværk og et af de mest effektive, og samlet set vil Avedøreværkets blok 1 og 2 have mulighed for at bruge alle slags brændsler: Fra kul og olie til naturgas, træpiller og halm.

Ombygningen har kostet 100 mio. kroner og er finansieret af Dong Energy og varmeaftagerne VEKS og CTR som del af en ny varmeaftale mellem parterne. Aftalen løber frem til 2028.

Blok 2 vil efter ombygningen være i stand til at levere grøn varme til 150.000 husstande i Storkøbenhavn samt strøm svarende til 450.000 husstandes årlige forbrug.

I 2013 kom 18 pct. af energien fra Dong Energys kraftværker fra biomasse. Målet er, at mindst 50 pct,af energien på selskabets værket skal komme fra biomasse i 2020.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>