Blog: Vil du hjælpe mig med at skrive en bog?

Kære læser

Dette er en invitation til at deltage i et crowdsourcing projekt. Mit navn er Henrik Fladkjær og jeg er lektor i økonomistyring og it ved Aalborg universitet. Pt. er jeg studienævnsformand med ansvaret for ca. 1.200 HA og cand. merc. studerende.

Erhvervsøkonomers it viden

Noget der naturligt altid har ligget mig meget på sinde er de studerendes uddannelse og muligheder for at udvikle sig fagligt og ikke mindst personligt. En ting der har undret mig meget igennem mange år er, at mine erhvervsøkonomistuderende desværre ved relativt lidt om it. Der er nogen, der er meget dygtige, men der er desværre også mange, der har en begrænset viden om it.

Når jeg skal undervise studerende, jeg ikke har mødt før, starter jeg gerne med at spørge til deres it viden. Det er ikke en særlig videnskabelig analyse, men jeg spørger dem om, hvor mange, der anvender Facebook. Her ryger næsten alle hænder i vejret. Når jeg spørger til Twitter, Instagram, snapchat osv. er der fortsat næsten 100 % der markerer.

Det er selvfølgelig udmærket. Det er vigtigt, at de studerende bliver fortrolige med disse mangfoldige medier. I hvert fald, hvis de bruger dem til noget relevant og ikke bare til at sende mere eller mindre bevidstløse opdateringer. De studerende er heller ikke bange for at handle på nettet og Google bliver næsten brugt til al søgning.

Der hvor jeg synes det bliver interessant, set fra et fagligt synspunkt er, at når jeg spørger de studerende om, hvem der systematisk anvender regneark i deres opgaveløsninger, eller hvem der anvender en relationel database eller et Business intelligence værktøj for slet ikke at tale om et ERP system. Så er der ikke mange hænder at se.

I en undersøgelse i 2012 viste det sig, at der var et kompetencegab på 24 % i forhold til hvad virksomhederne efterspurgte og hvilke kompetencer de studerende havde tilegnet sig. Dette kompetencegab er jo ikke de studerendes skyld. Jeg vil gerne påpege, at jeg dag ud og dag ind har kontakt til mange forskellige studerende og et overordnet kendetegn ved dem alle sammen (næsten) er, at de er dygtige, arbejdsomme, ambitiøse, viden begærlige, gode til at samarbejde med andre, glade og mange andre positive ting. Det er ikke derfor de ikke har den store viden om it.

Det er fordi vi på de erhvervsøkonomiske studier anvender for lidt tid på relevant it både i undervisning og vejledning. Når vi endelig underviser dem i it, så er det gerne ved hjælp af amerikanske lærerbøger. Det synes jeg ikke er godt nok og det vil jeg gerne gøre noget ved. Derfor inviterer jeg til deltagelse i et crowdsourcing projekt.

Crowdsourcing-udvikling af en lærebog som e-bog

Kort fortalt så vil jeg udvikle en lærebog, der kan anvendes på HA uddannelsen i et omfang der svarer til 5-10 ECTS (ECTS = European Credit Transfer System – et helt semester udgør 30 ECTS). Jeg vil gerne lære de studerende nogle grundlæggende ting inden for it. Jeg vil gerne relatere undervisningen til små og mellemstore virksomheder og jeg vil gerne inkludere nogle gode cases.

Hvordan forestiller jeg mig så, at crowdsourcing projektet skal foregå? For det første tager jeg ansvaret for at bogen har det indhold, den skal have, men jeg vil rigtig gerne høre jeres mening om den struktur jeg forestiller mig og det indhold der løbende udvikles. Dernæst vil jeg gerne invitere nogle af jer med til at udvikle eksempelvis et kapitel i bogen eller en del af et kapitel.

Nogle af jer, vil jeg håbe, vil være mine gode cases, som jeg forventer, bliver en meget vigtig del af projektet. Derudover er jeg helt sikker på, at der vil være mange forskellige meninger om it. Herunder også meninger, der ikke umiddelbart kan implementeres i et konkret kapitel i bogen, men det er min store ambition, alligevel at få disse mangfoldige meninger og holdninger med. Jeg er eksempelvis sikker på, at der kommer en del med i bogen om den relationelle database. Her forventer jeg, at jeg i mine eksempler vil anvende MySQL, fordi det er nu engang det jeg arbejder med.

Men det kunne jo være, at der er mange, der er helt uenig min opfattelse, men i stedet for at bekrige hinanden, vil det blive muligt at lave horisontale kapitler. Det kan være, at der er nogen der mener, at eksemplerne i kapitlet om relationelle databaser burde baseres på PostgreSQL, Microsoft SQL Server, Oracle eller en anden relationel database. Lad os få de kapitler skrevet.

Det kan også være, at der er nogen der mener, at den vertikale struktur ikke er omfattende nok og der er nogle emner, der mangler at blive behandlet. Så lad os få de kapitler skrevet. Jeg vil gerne påtage mig at strukturere en e-bog med udvidelser både i dybden og bredden.

Hvem bliver rig?

Jeg forestiller mig at bogen, som bliver en e-bog, skal være færdig i slutningen af 2015, så den kan anvendes i foråret 2016. Jeg mener ikke at bogen skal være gratis, men jeg mener heller ikke, at den skal koste mere end mellem 150 og 200 kr.

Eftersom dette er tænkt som et crowdsourcing projekt er der forhåbentlig mange, der vil deltage, men så kan det heller ikke være således, at jeg alene skal kunne tjene på bogen.

Jeg forestiller mig pt. følgende løsning i forhold til fordeling af eventuelle indtægter fra salg af 1. version af bogen:

Niveau 1: Omfatter alle der på én eller anden måde har bidraget til bogen med kommentarer eller lignende. De vil alle få deres navn nævnt i bogen.

Niveau 2: Omfatter alle de, der har bidraget til at skrive større eller mindre dele af bogen eller udvidelser til bogen. Alle vil blive nævnt i bogen og alle vil modtage et trykt eksemplar af bogen.

Niveau 3: Omfatter de der har medvirket med centrale cases i bogen. De vil modtage et trykt eksemplar af bogen og én dags gratis rådgivning inden for it og økonomistyring af mig.

Inden for niveau 1 – 3 vil nogle af indtægterne fra bogen blive anvendt til at få fremstillet trykte eksemplarer af bogen og der kan også i et begrænset omfang blive tale om dækning af nogle rejseaktiviteter. De midler der eventuelt er til overs, vil blive givet til et godgørende formål. Som alt andet kan denne model også diskuteres og stilles spørgsmål til og det håber jeg at I vil gøre.

Jeg har mange andre indledende ting på bedding, men jeg synes, at dette, som en opstart, er rigeligt og jeg ser frem til at høre, om der er nogen, der synes om ideen og muligheden for at deltage i et crowdsourcing projekt sammen med mig og andre.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>