Boeing-chef: Russiske motorer var skyld i raket-eksplosion

Fly- og rumfartsproducenten Boeing langer ud efter sine amerikanske konkurrenter efter tirsdagens eksplosion, hvor en forsyningsraket med kurs mod Den Internationale Rumstation, ISS, gik op i flammer få sekunder efter opsendelse.

Ifølge direktør i selskabets forsvarsdivision, Chris Chadwick, var det utvivlsomt rakettens modificerede russiske motorer, der var skyld i ulykken, som han derfor kalder en tragik påmindelse om, at amerikanerne skal tage sig sammen og få udviklet egne motorer. Det skriver Reuters.

Læs også: Her eksploderer amerikansk raket med forsyninger til rumstationen

Raketten fra det private rumfirma Orbital Sciences benyttede to AJ-26-motorer, som er ombyggede motorer fra den sovjetiske æra. I den oprindelige udgave hed motorerne NK-33, og de blev designet tilbage i slutningen af 1960′erne og start 1970′erne, hvor de skulle bruges til at sende sovjetiske kosmonauter mod Månen i den gigantiske N1-raket.

Efter fire mislykkedes forsøg blev det russiske N1-projekt annulleret, og NK-33 motorerne blev henlagt, indtil en del af dem i 1990′erne blev solgt ganske billigt til raketproducenten Aerojet Rocketdyne, der byggede dem om og solgte dem under det nye navn AJ-26.

Det var disse motorer, som Orbital Sciences brugte til den godt 40 meter høje forsyningsraket Antares, der skulle levere mere end to ton mad og udstyr til astronauterne på ISS. Også tidligere i år eksploderede en af AJ-26-motorerne allerede i testfasen.

Læs også: Meteor-kamera og crab cakes gik tabt ved raketeksplosionen

Ifølge Boeing-direktøren er amerikanernes helt store problem, at de er afhængige af russiske motorer fra både nyere tid og sovjet-æraen, når det kommer til opsendelse af rumfartøjer. Han opfordrer derfor kraftigt til, at de amerikanske myndigheder og civile rumfartselskaber får udviklet egne motorer til at løfte fremtidens raketter.

De amerikanske myndigheder undersøger ulykken i samarbejde med Orbital Sciences. Der er endnu ingen officiel forklaring, men Orbital har oplyst, at de indledende undersøgelser viser, at fejlen skete i første etape af opsendelsen, hvilket kan indikere, at den var gal med netop motorerne.

Selvom astronauterne på ISS må undvære forsyningerne denne gang, kommer de ikke til at sulte. Ifølge Nasa har de tilstrækkeligt med forsyninger til de næste seks måneder, og allerede kort tid efter eksplosionen landede et russisk forsyningsskib på ISS.

Orbital har tidligere sendt to andre forsyningsraketter afsted til ISS – uden eksplosioner.

Her eksploderer forsyningsraketten:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>