DanishTools vil erobre verden med 3D-printede specialværktøjer

Et kæmpe følge fra det amerikanske forsvar har været forbi Hvidovre for at underskrive en kontrakt. Her bor nemlig DanishTools, som skal levere værktøjer til verdens fø­rende private rumfartsprojekt, SpaceX. Så det er ikke så underligt, at ejeren af spåntagningsværktøjsproducenten, Erick Thürmer, har det store smil på.

116 år efter, at hans oldefar Fritz C. Thürmer i 1898 som en af de første i verden patenterede et spåntagningsværktøj – en firkantet gevindskærebakke – er Erick Thürmer som fjerde generation Thürmer i gevindbranchen nemlig selv i gang med at patentere en ny teknologi, der skal bane vejen for 3D-printede specialværktøjer til offshore, militærindustrien, den maritime branche og space.


Som en af de første i verden patenterede Erick Thürmers oldefar Fritz C. Thürmer i 1898 et spåntagningsværktøj – en firkantet gevindskærebakke. (Foto: Das Büro)

Man har gennem flere år kunnet 3D-printe i titanium og andre metaller. Danish­Tools har imidlertid haft succes med at kombinere 3D-printet med den efterbehandling af emnet, primært slibning og hærdning, som er nødvendig for at fremstille et tilstrækkeligt robust og præcist stykke værktøj.

De eneste i verden

Mens Ingeniøren snakker med Erick Thürmer, sidder han således med en 3D-printet håndtap, som skal leveres til det amerikanske forsvar. Hvad den skal bruges til, må DanishTools ikke få at vide, men den vejer en femtedel af en tradi­tionel tap, fortæller han.

Tappen er opbygget som en bistadekonstruktion med en hul kerne i midten og er fremstillet af titanium. Den har været 12 timer i en 3D-printer og bagefter godt tre timer i en CNC-maskine for at blive slebet færdig.

»Ifølge det amerikanske forsvar er vi de eneste i verden, der kan tilbyde dem 3D-printede specialværktøjer i den her kvalitet. Det åbner op for, at vi som virksomhed kan eksportere dansk teknologi til hele verden på meget kort tid, og hvis vi kigger på det område, der hedder odd-size specialværktøjer, er det fremover forhåbentlig os, man går til,« siger Erick Thürmer, der har en klar vi­sion for fremtidens salg:

»Jeg forestiller mig, at om et års tid kan vores kunder i det her segment klikke sig ind på vores website, angive specifikationer og så videre, og så får de en cirkapris og en tidshorisont.«

Pris er dog i sidste ende ikke et parameter, påpeger han. Der bliver tale om nicheproduktion af specialværktøjer til brancher, hvor tilgængelighed og leveringstid betyder mere end pris. Prismæssigt kan de 3D-printede værktøjer slet ikke konkurrere med de traditionelle fræsede af slagsen.

Egen opskrift

Tidligere på året mente Danish­Tools, at det ville være nødvendigt med en specialfremstillet CNC-­maskine til at renslibe eksempelvis et 3D-printet gevind, men det har siden vist sig, at det kan gøres på en traditionel maskine – hemmeligheden ligger snarere i selve konstruktionen af emnet – i maskintappens tilfælde den hule kerne.

»Nu kan vi bruge helt konven­tionelle maskiner, selvfølgelig skruet op efter vores egen opskrift. Så nu kan vi producere til både den amerikanske hær og SpaceX på 56 timer fra den rå tegning,« forklarer Erick Thürmer, som arbejder på at patentere dels ‘spidsen’ af 3D-printeren, dels konstruktionen med den hule kerne.


Erick Thürmer med en tap, som virksomheden i sin tid gav A.P. Møller i 50-års fødselsdagsgave. I dag leverer DanishTools blandt andet specialværktøjer til verdens førende private rumfartsprojekt, SpaceX. (Foto: Das Büro)

Hvor langt er I fra at beherske hele processen?

»Der er lang vej endnu. Det næste er, at vi skal printe det i en sådan kvalitet, at emnet kan skære umiddelbart bagefter. Men det er vi nok to-tre år fra.«

Vækstfonden sagde nej

At Erick Thürmer overhovedet kiggede 3D-printteknologiens vej skyldes, at Vækstfonden i krise­årene ikke ville låne virksomheden penge til nye CNC-maskiner til maskinparken. I stedet bad fonden ham overveje 3D-print.

Udviklingen af den nye værktøjsproduktion er siden sket i samarbejde med Teknologisk Institut, som har stillet 3D-printer og knowhow til rådighed. Det er sket som et led i den pilotproduktionsordning, som Teknologisk Institut tilbyder som en hjælp til mindre produktionsvirksomheder, der ønsker at gå fra prototyper til serieproduktion.

Centerchef på instituttet Olivier Jay opfordrede tidligere på efteråret her i Inge­niøren dansk industri til at tænke på 3D-print som reel produktions­metode og ikke bare til billige prototyper.

Ifølge ham er DanishTools et oplagt eksempel på en virksomhed, som har indset mulighederne i teknologien.

»Det er lige præcis den tankegang, der er brug for. Og Danish­Tools har lavet en forretningsplan, som netop tager udgangspunkt i teknologien. At 3D-printe deres emner er som sådan ikke så besværligt – det er hele konceptet med at få produktionen op at køre, der kræver noget. Men de har investeret tid og penge i det, også i samarbejdet med os,« lyder det fra Olivier Jay.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>