Mød ingeniøren bag en dansk verdenspremiere

Det er en glad Charlotte Riis, der modtager nyheden om, at hun nu er finalist i konkurrencen om titlen som Danmarks sejeste ingeniør.

Den 41-årige civilingeniør fra DTU og ekspertisechef i Niras står i spidsen for en verdenspremiere, der for tiden gnaver sig gennem en forurenet dansk grund.

Er du moden til et karriereskifte? Tjek Jobfinder.


Charlotte Riis, ekspertisechef hos Niras, er en af de seks finalister til prisen som Danmarks sejeste ingeniør.

Verdenspremieren består i en ny metode til oprensning af jord, som er forurenet med chlorerede opløsningsmidler, også kendt som PCE, der i årtier har været brugt som et effektivt rensemiddel verden over.

PCE er imidlertid svært nedbrydeligt, og især i tæt lerjord er det problematisk at få gode resultater med de gængse oprensningsmetoder. Derfor har Niras, i samarbejde med amerikanske Geosyntec, udviklet metoden, hvor jorden tilsættes dechlorerende bakterier, der ånder ved hjælp af netop PCE.

Lokker bakterier med mælkesyre

Niras’ trick består i at lokke bakterierne med mælkesyre, som de ynder at spise. Mælkesyren er polær og kan derfor distribueres via et elektrisk felt. Kort fortalt bliver der boret elektroder ned i jorden med fem meters mellemrum, hvorefter jorden tilsættes bakterier og mælkesyre:

»Vi kombinerer så at sige den biologiske tilgang med det at påføre jorden lavspændingsstrøm. Og så er det egentlig transportkræfterne, der helt uafhængigt af jordtypen sikrer oprensningen,« fortæller hun.

Pilotprojektet har kørt i snart to år med gode resultater:

»Det er min klare forventning, at vi på sigt kan sælge ekspertisen både herhjemme og internationalt. I nogle lande vil vi kunne afsætte metoden direkte til bygherrer, mens vi andre steder nok vil optræde som rådgivere for andre rådgivere eller for entreprenører.«

En frankofil violinist

Hvad driver dig?

»Det, der grundlæggende driver mig, er nysgerrigheden og det at skabe. Jeg har brug for at føle, at jeg rykker mig. Jeg kan godt lide at arbejde med hele setuppet omkring et projekt, ikke alene det faglige, men også det forretningsmæssige og det at programmere et projekt,« siger hun.

Charlotte Riis beskriver sig selv som ‘stærkt frankofil’ – med hyppige rejser til det store mad- og vinland. Desuden har hun spillet violin, siden hun var fire år, og er i dag et aktivt medlem af Lyngby-Taarbæk Symfoniorkester.

I denne og næste uge portrætterer vi alle seks finalister til titlen som Danmarks sejeste ingeniør. Dette portræt har tidligere været bragt i en anden version.

Læs også: Her er Danmarks seks sejeste ingeniører.

Vinderen af konkurrencen kåres inden udgangen af november.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>