Rekordstor interesse for dansk olie

Interessen for at søge efter olie i den danske undergrund er større end nogensinde. Hele 25 ansøgninger lå i indbakken hos Energistyrelsen, da fristen udløb klokken 12 mandag formiddag for ansøgninger om at lede efter dansk olie og gas i Nordsøen. Det er flere end i nogen af de seks tidligere udbudsrunder.

Virksomhederne har kunnet byde på de såkaldte olie/gas-koncessioner, der er et individuelt specificeret samarbejde med den danske stat. Udstedelsen af en koncession forpligter virksomhederne til at efterforske et bestemt område, mod at rettighederne til eventuel olie tilfalder dem.

Konkret har udbuddet omfattet alle ledige områder i Centralgraven, hvor hovedparten af de danske oliefelter hidtil er fundet. Ligeledes har der været udbudt områder længere mod øst, hvor man også i sjette udbudsrunde fandt olie.

De mange positive tilkendegivelser skal ses i lyset af, at udbudsrunden er den første, der er gennemført siden ændringen af beskatningsreglerne for olie i Nordsøen. Da regeringen offentliggjorde ændringerne, var det under store protester fra industrien.

Læs også: Styrelse: Olieselskaber er mere end klar til ny jagt i Nordsøen

Ved samme lejlighed annoncerede daværende Klima-, Energi- og Bygningsminister Martin Lidegaard (R) den netop overståede udbudsrunde. Et udbud som Bayerngas Norge med det samme proklamerede, at de ikke ville være en del af, hvorefter selskabet trak alle sine investeringer i fremtidige boreplatforme i Nordsøen tilbage.

Ikke overraskende er olieselskabet da heller ikke at finde i den offentliggjorte liste over virksomheder, der har indgivet ansøgning.

Nuværende klima-, energi- og bygningsminister Rasmus Helveg Petersen (R) skal nu forelægge en redegørelse for Folketingets Klima-, Energi- og Bygningsudvalg om, hvilke koncessioner man ønsker at udstede, inden de endelige tilladelser kan gives. Det forventes at være på plads i begyndelsen af 2015, og indtil da glæder ministeren sig over de mange ansøgninger.

»Jeg er meget tilfreds med antallet af ansøgninger i udbudsrunden, der bekræfter, at der fortsat er tiltro til, at der kan gøres interessante fund i det danske område. Det er positivt, for dermed kan vi opretholde et stabilt efterforskningsmiljø og investeringer i højt specialiserede arbejdspladser i Danmark. Jeg ser frem til, at de kommende tilladelser vil føre til nye kommercielle fund, som kan sikre samfundet de størst mulige indtægter fra Nordsøen,« siger ministeren i en pressemeddelelse.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>