38 år gammel Apple-1 skal sælges – eneste kendte eksemplar solgt direkte fra Steve Jobs’ værksted

En 38 år gammel Apple-1 computer ventes at indbringe mellem 2,3 millioner og 3,5 millioner kroner, når den om en måned bliver solgt på auktion.

Tidligere er der blevet solgt gamle Apple-1-computere til flere millioner kroner som for eksempel denne: Tudse-gammel Apple-computer solgt for formue.

Apple-1 var den allerførste computer-model, som makkerparret Steve Jobs og Steve Wozniak designede, byggede og solgte.

Mange af Apple-1-computerne blev solgt via butikken Byte Shop.

Det gælder dog ikke det pågældende eksemplar, der i sin tid blev solgt direkte til køberen af Steve Jobs, der hentede computeren ud af sin egen garage, hvor den var blevet bygget.

Det er den hidtil eneste Apple-1-computer, som man med sikkerhed ved er blevet solgt direkte fra Apple og til en køber.

Med i købet følger en annulleret check på 600 dollar fra den oprindelige køber, Charles Ricketts, stilet til Apple Computer i juli 1976.

En broget affære
De fleste kendte Apple-1-computer har gennem årene haft adskillige ejere, da de gamle computere forlængst er blevet til samler-objekter, der købes og sælges af samlere i stor stil.

Det pågældende eksemplar har da også haft en del ejere, mens dets historie er en broget affære, som der endda er blevet skrevet en bog – The First Apple. – om af den nuværende ejer, Bob Luther.

Han købte eksemplaret i 2004 på en politi-auktion, efter den foregående ejer – en tidligere dot com-rigmand – var flygtet ud af USA med politiet i hælene.

Dengang betalte han 7.600 dollar for computeren, og han blev så fascineret af den, at han begyndte at researche hele dens historie, der derfor er ganske veldokumenteret.

Den involverer blandt andet en tidligere pilot i det britiske Royal Air Force, en amerikansk sangskriver samt sønnen til den oprindelige køber, Charles Ricketts.

På auktionen – der finder sted i auktionshuset Christies i New York 11. december – vil vi også finde en samling dokumenter fra den tredje medstifter af Apple, Ron Wayne, der i dag er ret ukendt.

Ron Wayne er i dag 80 år gammel. Han trak sig ud af selskabet ganske kort tid efter grundlæggelsen, da han ikke troede på projektet.

Det kan du læse mere om her: Glemt Apple-stifter: Derfor gik jeg efter blot 12 dage

Blandt dokumenterne finder vi originale udkast og arbejdsdokumenter til den første manual til Apple-1, det originale selskabs-logo samt design-forslag til Apple II.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>