600 mio. kr. på højkant i europæisk x-factor for it-iværksættere

Et nyt EU-program skal forsøge at sætte skub i de gode it-opfindelser på tværs af kontinentet ved at lade borgere fra hele EU konkurrere på deres idéer og iværksættergen.

Programmet FI-PPP fokuserer på opfindelser især inden for populære områder som internet of things (IoT), big data og koncepter, der opererer i skyen. Samlet er der knap 600 mio. kr. til rådighed til i alt 1000 idéer på tværs af Europa. Hver enkelt idé får 375.000 kr., hvis den bliver udvalgt, og får mulighed for at kvalificere sig til nogle finalerunder, hvor vinderne får 1,5 mio. kr.

»Formålet er at gøre EU mere konkurrencestærk og bygge infrastrukturen til fremtidens internet,« siger Mikkel Toft-Olsen, der er programchef for en af EU-projektets danske partnere Accelerace, til Version2.

Det behøver ikke at være etablerede virksomheder, der melder sig. Det eneste, det kræver, er en god idé, minimum et tremandshold og en god forretningsplan.

»Det er okay, man kun starter med en god idé, sålænge man bliver ved med at udvikle sig,« siger Mikkel Toft-Olsen.

Iværksætterne skal bruge en fælleseuropæisk udviklingsplatform

De 600 mio. kr. er fordelt over 16 acceleratorprogrammer på tværs af Europa, hvor iværksætterne får adgang til et bredt netværk og sparring for at udvikle idéerne.

Alle pengene går kvit og frit til iværksætterne, der således ikke giver afkald på nogen ejerandele for at få adgang til midlerne. Deltagerne forpligter sig dog til at deltage i programmerne og løbende udvikle virksomheden.

Danske iværksættere kan i princippet ansøge alle programmerne, men det er kun et mindre udsnit, der er tilgængelige i Danmark. Det gælder SpeedUp, IMPACT, SmartAgriFood2 og FABulous, hvor de gennemgående temaer blandt andet er smarte byer, miljø, energi, medier og landbrug.

Udgangspunktet for at være med i konkurrencen er, at man skal benytte en særlig europæisk udviklingsplatform kaldet Fiware, der er blevet udviklet til formålet. Fiware består af en række konkrete værktøjer, også kaldet generic enablers, som blandt andet lægger nogle standarder for kommunikationen i et IoT-setup.

»Mange af de her elementer findes nok allerede, men det unikke er, at det er gratis, open source og til rådighed som del af en større infrastruktur,« siger Mikkel Toft-Olsen.

Det er nogle af de største it-virksomheder i Europa, der har udviklet værktøjerne, heriblandt IBM, SAP, Orange og Telefónica.

Hvis man som virksomhed ender med ikke at bruge Fiware-platformen vil man ikke udgå af konkurrencen, men man »skal gøre et ærligt forsøg«, siger Mikkel Toft-Olsen.

Hver accelerator holder en finale blandt deltagerne, hvor hovedpræmien ligger på omkring 1,5 mio. kr.

Der er desuden tale om at lave en stor fælleseuropæisk finale, selvom det endnu ikke er blevet afgjort.

Deadline for tilmelding sker over de næste par måneder afhængigt af hvert program. StartUp Europe har deadline den 10. december.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>