Danmark hæver trusselsniveau for fugleinfluenza

Søndag blev et tilfælde af fugleinfluenzatypen H5N8 opdaget i Holland. Og det er blot et af flere tilfælde på det seneste. Også i England og Tyskland har influenzasygdommen været konstateret inden for et par uger

De mange tilfælde har fået de danske fødevaremyndigheder til at være mere på vagt over for truslen.

Læs også: Hollands fjerkræ ramt af fugleinfluenza

»For fjorten dage siden var der et udbrud i Tyskland, og der hævede vi trusselsniveauet til lavt. Hen over weekenden har man så konstateret virusset i Holland og England. Fordi det nu ses flere steder i lande omkring os, hæver vi trusselsniveauet. Der er tilsyneladende et eller andet i gære,« siger veterinær beredskabschef hos Fødevarestyrelsen Sten Mortensen til Metroxpress.

Men det øgede trusselsniveau handler ikke så meget om befolkningens sundhed, for den kommer ikke til at tage skade af denne type fugleinfluenza.

»Det her er meget farligt for høns og kalkuner, men det er ikke så farligt for mennesker. Hævelsen af trusselsniveauet skyldes udelukkende risikoen for fjerkræindustrien,« siger Sten Mortensen til DR Nyheder.

Sidst der var fugleinfluenza-panik, gik vi alle rundt og lærte os influenzanavnet H5N1 udenad, fordi man frygtede, den ville være skadelig for os mennesker. Men sådan kommer det ikke til at være denne gang.

»Teoretisk kan den være farlig for mennesker, der arbejder med inficerede fugle, og de bør bære beskyttelsesudstyr. Men den øvrige befolkning har ingen grund til bekymring,« fastslår overlæge Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut over for DR Nyheder.

Og man behøver heller ikke frygte fødevarene, for hverken kød eller æg kan smitte. Til gengæld er det ikke sundt for fugle at få sygdommen. De kan dø af selve influenzaen, og så risikerer hele besætningen at blive slået ned, hvis en blandt dem bliver ramt – ligesom man så det i Holland, hvor 150.000 høns skulle slås ned. Det går samtidig ud over eksporten. Markeder lukker af over for import fra sygdomsramte lande, og det forhøjede beredskab betyder, at alle transportmidler fra fjerkræindustrien skal tjekkes, inden de kører ind i landet.

»Ved at hæve trusselsniveauet gør vi os selv og branchen klart, at truslen er blevet større, og det må vi forholde os til,« siger Sten Mortensen til DR Nyheder.

Det forhøjede beredskab er allerede indført fra tirsdag.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>