Dansk kikkertbutik falder i Googles unåde

Michael Hansen har via kikkertgrossisten.dk solgt kikkerter på nettet siden 2006. Lige så længe har han benyttet Googles AdWords for at tiltrække kunder i butikken. Præcis hvor mange kunder han har, forbliver en forretningshemmelighed, men sidste weekend var trafikken skrumpet til blot en tiendedel af, hvad den var weekenden forinden.

Et dyk på 90 procent og et bekymrende udgangspunkt for en forestående julehandel af teaterkikkerter, udsigtskikkerter, mikroskoper, lupper, stjernekikkerter og blandt meget andet kikkerter til jagt, riffelsigter og montage.

Forklaringen på det store dyk er ifølge Michael Hansen Googles nye politik for annoncering via AdWords. Den 21. november i år modtager han en mail fra Google, hvor han får at vide, at han overtræder selskabets nye politik for annoncering af farlige produkter, og at alle kampagner er standset med øjeblikkelig virkning. Annonceringen vil først blive genoptaget, når kikkertgrossisten.dk har tilrettet sine annoncer og sin webshop, og dette er blevet godkendt af Google.

Mailen er signeret Google AdWords-teamet i Irland.

Michael Hansen kontakter Google online og beder dem ringe. Først ringer en engelsktalende mand. Michael Hansen beder om kontakt til en dansker og ‘Morten’ fra support ringer.

»Man får jo aldrig et efternavn«, siger Michael Hansen. Morten sender endnu en mail og henviser til Googles nye regelsæt fra september og vedhæfter et link til klage.

Her læser Michael Hansen, at Google siden september har strammet sine annonceringsregler. Google forklarer, at på trods af, at AdWords er det, selskabet lever af, så er det ikke alt, man ønsker at tjene penge på. Man ønsker ikke længere at tjene penge på sprængstoffer, og man vil heller ikke annoncere for opskrifter på sprængstoffer. Man må ikke annoncere for farlige knive eller knivdesign, tobak, tobaksudstyr, e-cigaretter osv. Listen er lang og detaljeret og kan læses her.

Den dækker altså også over udstyr til skydevåben, hvilket er formuleret således: ‘Enhver del eller komponent, der er nødvendig for, at et skydevåben fungerer, eller enhver del eller komponent, der kan monteres på et skydevåben. Eksempler: kikkertsigter, ammunition, magasiner eller patronbælter.’

Reglerne overrasker Michael Hansen, der finder det urimeligt, at Google skal bestemme, at han ikke må annoncere for fuldt lovlige varer. Der er intet af det, han har solgt, der ikke er helt normalt at sælge i en dansk forretning som hans, siger han, der ud over private har offentlige myndigheder som Skat og Politiet i kundekredsen.

Uheldig udvikling

»Det er en skæv og en højst uheldig udvikling, at en virksomhed med så dominerende en stilling kan lægge regler ind, som man ikke kan forsvare sig mod,« siger Henrik Theil, der er chef for public affairs og kommunikation for Foreningen for Distance og Internethandel (FDIH), der godt har hørt om sagen, inden Version2 ringer.

»Det er ikke så ofte, at jeg støder på denne slags sager. I de seneste fem-seks år har jeg måske hørt om tre lignende sager i Danmark.«

Han håber, at kikkertgrossisten.dk og Google kan løse problemet i mindelighed, men indrømmer, at det kan være svært for en lille dansk internetbutik at komme i kontakt med de rigtige i en stor amerikansk virksomhed som Google.

FDIH kører ikke selv sager som disse mod selskaber som Google. Og med hensyn til politisk pres for regler og lovgivning lobbyer foreningen på EU-niveau gennem sin paraplyorganisation Ecommerce Europe, hvor Henrik Theil håber, at konkurrencekommissær Margrethe Vestager også har øje for Googles dominerende position inden for online-annoncering.

Ingen markedsdominans

Fremstillingen af, at Google har en dominerende markedsposition, godtager Google ikke umiddelbart. Men det er et emne, der får kommunikationschef og public affairs manager for Google i Danmark Christine Sørensen til at vælge sine ord med forsigtighed.

»Det med markedsposition er en utrolig kompleks størrelse. Der er jo utrolig mange steder, hvor man kan købe kikkerter. Du kan købe hos Amazon, tjekke Pricerunner og så videre bare for at nævne nogle få.«

Og på spørgsmålet om, hvorvidt kikkertgrossisten.dk’s trafiktab på 90 procent ikke vidner om markedsdominans, er svaret, at Google har produktkategorier, som man ikke vil tjene penge på. Ganske enkelt: Hvis man ønsker at benytte Google AdWords, må man ikke bryde reglerne.

Af frygt for at miste julesalget har Michael Hansen pillet de varetyper, som Google ikke vil være med til at annoncere for, af hylderne. Men det sker under protest.

»Sagen viser, hvor magtfuld og dominerende Google er. De får lov til at bestemme, hvad jeg må forhandle,« siger Michael Hansen, der netop oplyser, at han har fået den glade nyhed fra Google, at hans site er inde i varmen igen.

Der findes andre webbutikker, der sælger dele til rifler – herunder kikkerter. Og en søgning på Google viser, at de endnu benytter AdWords. Til det svarer Google, at der er helt ens regler for alle, og at de også vil komme til at gælde for disse butikker. Typisk foregår det således, at Google reagerer, når en person anmelder et bestemt website.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>