Energiagentur: Verden er på vej mod 3,6 graders temperaturstigning

De nuværende politiske initiativer for at begrænse den globale opvarmning er utilstækkelige, og hvis vi ikke ændrer kurs, stiger temperaturen med 3,6 grader frem til år 2100. Sådan lyder det i en netop offentliggjort rapport fra Det Internationale Energiagentur, IEA.

Læs også: Historisk aftale: Nu forpligter USA og Kina sig til klimamål

Rapporten ‘World Energy Outlook’, der udkommer årligt, blev til formiddag præsenteret foran internationale journalister og EU-politikere i London, hvor IEA advarede verdens ledere mod at lade sig distrahere af de nuværende politiske udfordringer omkring den globale energiforsyning. Der er nemlig langt større problemer på vej i fremtiden.

Læs også: Leder: Klimaeksperter på farlig virkelighedsflugt

Frem mod 2040 stiger den globale efterspørgsel på energi ifølge IEA’s såkaldt ‘centrale scenarie’ med 37 procent, og til den tid vil energiproduktion være omtrent ligeligt fordelt mellem olie, gas, kul og vedvarende energi. Det betyder, at vi stadig udleder al for megen CO2 fra fossile kilder. Faktisk så meget, at vi allerede i 2040 har opbrugt den CO2-kvote, FN har fastsat som grænse for, hvor meget vi kan udlede, hvis vi skal holde en temperaturstigning på to grader i år 2100. Kvoten lyder på 2900 gigaton frem til 2100. De 1900 gigaton har vi allerede brugt – og halvdelen af det de sidste 40 år.

Læs også: Tysk minister: Vi kan umuligt droppe kul og atomkraft på én gang

Tallene skriger ifølge IEA på behov for politiske indgreb på energieffektiviseringfronten, som er det vigtigste redskab i kampen for at lette presset på energisektoren. Uden gennemgribende indgreb fra politisk hold bliver det umuligt at holde temperaturstigningen på de to grader, som ifølge FN er smertegrænsen for de menneskeskabte klimaforandringer.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>