EU vil spare 80 mia. plasticposer om året

EU-landene skal reducere forbruget af plasticposer drastisk for at komme plasticforurening til livs. Det er Europa-Parlamentet og Ministerrådet mandag aften blevet enige om.

Med lovgivningen sætter EU et krav til medlemslandene om, at de skal reducere deres forbrug af plasticposer enten ved at indføre forbud mod gratis plasticposer eller ved at forpligte sig til et bindende mål om at reducere antallet af poser, der bliver brugt i landet.

Aftalen skal endeligt godkendes af medlemslandendes EU-ambassadører på fredag, før den er gældende. Aftalen er et kompromis mellem Europa-Parlamentet og de enkelte medlemslande, hvoraf blandt andre Danmark har været skeptisk over for parlamentets forslag.

Læs også: Totalforbud rammer plasticbæreposer i Mali

»Jeg er fantastisk glad for, at vi har nået en aftale i enighed om, at der skal gøres noget. Det vil resultere i en kraftig reduktion af det dramatiske overforbrug af plasticposer,« siger medlem af Europa-Parlamentet for SF Margrete Auken, der har ledt forhandlingerne på Europa-Parlamentets vegne.

Den tidligere version af forslaget krævede en afgift på de omkring 100 mia. indkøbsposer i plastik, europæerne bruger årligt, men i den nye version af forslaget kan medlemslandene i stedet vælge at leve op til et reduktionskrav. Valgfriheden mellem reduktionsmål og afgifter har været afgørende for den danske miljøminister, Kirsten Brosbøl, i forhandlingerne.

»Det er en god aftale. Den forpligter alle EU-lande til at reducere antallet af plasticposer til gavn for vores natur og havmiljø. Jeg er glad for, at det lykkedes at finde et kompromis, hvor EU ikke skal bestemme, hvilke konkrete økonomiske instrumenter medlemslandene skal bruge. Det vigtigste er, at færre plasticposer ender i naturen, ikke hvordan,« skriver hun i en mail til Ingeniøren.

Ingen betydning i Danmark

Kirsten Brosbøl deltog i forhandlingerne på Danmarks vegne og har ifølge Margrete Auken været med til at samle medlemslandene bag kompromiset, selvom hun tidligere har kritiseret forslaget. Kritikken fra miljøministeren har blandt andet lydt på, at forslaget benytter sig af upræcise tal for, hvor mange plasticposer der i dag bliver brugt i de enkelte medlemslande.

I dag bruger den gennemsnitlige europæer 176 engangsindkøbsposer af plastic pr. person pr. år, viser beregninger fra EU-Kommissionen. Hvis medlemslandene vælger at sætte reduktionsmål, skal det tal reduceres til 90 poser i 2017 og til 40 plasticposer i 2025. Ud over de 176 engangsplasticposer pr. person bruger europæerne et mindre antal tykkere poser, der betragtes som genanvendelige. I alt bruger europæerne i dag omkring 100 mia. plasticposer om året.

Kommissionens beregninger udpeger Danmark som et af de lande, der bruger færrest engangsplasticposer. Ifølge baggrundsrapporten til lovforslaget benytter danskerne hver ca. fire tynde plasticposer pr. år – plasticposer med en tykkelse, der betyder, at de ikke kan genbruges. Hvis Danmark vælger at leve op til reduktionsmålene, har landet derfor allerede levet op til 2025-kravene i den nye lov.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>