Indbrud: Dna-sporing til private hjem vinder frem i Danmark

Først begyndte flere af landets supermarkedskæder at bruge det. Nu er turen så kommet til private hjem. Syntetisk dna-sporing skal fremover give politiet langt bedre muligheder for at spore stjålet elektronik, stjålne designerlamper og smykker. Den nye løsning til private er udviklet af firmaet UniSecure, og den er så småt begyndt at vinde indpas i parcelhuskvarterer landet over, skriver dr.dk.

Ligesom det er tilfældet med dna hos levende væsener, er de dna-strenge, som benyttes af UniSecure, bygget op af forskellige organiske molekyler kaldet nukleosider. Den syntetiske dna, som selvfølgelig er langt mindre kompleks end dna hos mennesker, kan sammensættes på et væld af måder, hvilket er nødvendigt, hvis politiet skal kunne adskille stjålne smykker fra Lærkevej 7 fra stjålne smykker fra Lærkevej 11.


Den nye dna-mærkning indeholder både syntetisk dna og små såkaldte micro-dots. Gennem de små prikker kan politiet med et mikroskop finde frem til den unikke kode, som kæder en stjålen genstand sammen med gerningsstedet. Foto: UniSecure

Læs også: Butikker vil oversprøjte røvere med syntetisk dna

Politiet har både for butikkers og private dna-mærker adgang til en stor database, som de kan søge i, hver gang de får en genstand ind, som er stjålet. Ved at bruge en UV-lampe kan man nemlig finde frem til dna-sporet. Men der er også noget nyt i løsningen til private hjem. Henrik Olsen, der er direktør i UniSecure, uddyber:

»Samtidig har vi indlagt små micro-dots i den nye mærkning til private. I de små prikker kan politiet med et mikroskop aflæse samme kode, som man finder i dna-væsken. Det har lettet efterforskningen en smule og gjort den hurtigere,« fortæller han.

Analyserer man dna-væsken, viser den sig desuden at indeholde E-vitamin, biotin og kolesterol, og den er sikret mod, at tyvene bare kan tørre den af. Ifølge Henrik Olsen skal man slibe dna-mærket af, hvis alle spor skal slettes.

Dna-hunde i England og Sverige

Umiddelbart er politiet i Danmark dog bagud på point, når det kommer til at spore tyvekoster gennem dna. Vender man i stedet blikket mod England og Sverige, er politiet ifølge Henrik Olsen længere fremme. I London har man oprettet hele kvarterer, hvor man med skilte advarer eventuelle indbrudstyve om, at hele området er dna-mærket.

Og på den anden side af Øresund har det svenske politi i Stockholm trænet særlige hundekorps, som kan lugte sig frem til dna-spor som dem, UniSecure tilbyder.

»Som udgangspunkt har vi kendt teknologien siden 2008, men vi må konstatere, at vi er noget bagefter her i Danmark. Vi håber da på, at Danmarks rekord i indbrud måske kan nedbringes med det her. Og at borgerne i det mindste hurtigere kan få deres ejendele tilbage, fordi de er dna-mærket,« siger Henrik Olsen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>