Live: Nu er landeren på vej mod kometen

Kl. 9.35 dansk tid blev landingsmodulet Philae separeret fra rumsonden Rosetta, der kredser omkring kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko. Nu er Philae på vej mod kometens overflade cirka 20 kilometer nede.

I kontrolrummet hos den europæiske rumfartsorganisation ESA har teknikerne modtaget signal om, at separationen er lykkes. Det blev først bekræftet kl. 10.03, for signalerne fra Philae og Rosetta er 28 minutter og 20 sekunder om at nå frem til Jorden. I øjeblikket er Rosetta nemlig 509.553.000 kilometer fra vores klode.

Philae har også sendt signaler om, at den er på rette vej. Radiosignalerne sendes til Jorden via Rosetta.

Læs også: Historisk øjeblik nærmer sig: Nu skal kometen harpuneres

Den europæiske rumsonde Rosetta var 10 år om at nå frem til kometen, og de seneste 98 dage har den kredset om den. Men nu er dagen endelig kommet, hvor missionen skal stå sin helt store prøve. Hvis Philae klarer landingen – og det ved vi først lidt efter kl. 17 – vil det være første gang, at et menneskeskabt objekt lander på en komet.

Det er langt fra sikkert, at landingen går som planlagt. Faktisk fandt teknikerne i sidste øjeblik en fejl på landeren, som gør landingen til en endnu større udfordring, end den ellers ville have været. Sagen er den, at nogle små raketdyser på toppen af Philae tilsyneladende ikke virker, fremgår det af en opdatering fra ESA. Dyserne skulle ellers aktiveres i 15 sekunder i landingsøjeblikket og hjælpe til med at holde landeren nede på kometen, så den ikke ryger tilbage ud i rummet.

Læs også: Nu kredser rumsonden Rosetta om kometen 67P

Nu må Philae sandsynligvis klare sig uden disse dyser, så det er altafgørende, at de to harpuner, som fyres ned i isen og skal fastholde landeren, fungerer som ventet. I øvrigt er Philae helt på egen hånd nu – der er ingen måde at styre den fra Jorden, så den svæver blot langsomt ned mod kometen jævnfør Newtons love, og så er det bare at håbe, at den lander fornuftigt.

Skulle Philae misse sit mål er det dog ikke ensbetydende med, at missionen er en fiasko. Rosetta har allerede indsamlet bunker af data, som vil holde forskere beskæftiget i årevis, og uanset Philaes skæbne vil Rosetta fortsætte med at kredse om 67P/Tjurjumov-Gerasimenko i mange måneder, mens kometen nærmer sig Solen og også når den fjerner sig igen.

Live-feed fra ESA:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>