Microsoft lapper 19 år gammel Heartbleed-lignende sårbarhed i Windows

Tiden hvor gamle sikkerhedshuller, der har eksisteret i mange år, dukker op til overfladen, er åbenbart ikke forbi.

Tidligere på efteråret kom nyheden om Shellshock-sårbarheden, der ramte Unix-lignende systemer frem. Den havde eksisteret siden 1989.

Læs også: Shellshock: Linux- og Mac-systemer ramt af omfattende og alvorlig sårbarhed

Nu har Microsoft i en større patch-operation lukket flere sikkerhedshuller i virksomhedens Windows og Office-software, hvoraf et af hullerne – også døbt WinShock – efter sigende har eksisteret i 19 år siden lanceringen af det hedengangne Windows 95. Det skriver engelske BBC.

Buggen har fået den kritiske karakter 9,3 ud af 10 på Common Vulnerability Scoring System (CVSS)-skalaen, som afgør alvoren af sikkerhedshuller i software. Opfordringen lyder derfor til alle Windows-brugere at opdatere styresystemet så hurtigt som muligt. Da sårbarheden også rammer Windows Servere, kan den potentielt sætte sikkerheden på systemer med fortrolige data over styr, hvis systemadministratorerne ikke opdaterer i tide.

Hackere kan udnytte sårbarheden til såkaldte “drive-by”-angreb, hvor man fjernstyrer ofrets computer og får den til at downloade malware.

WinShock-sårbarheden er af nogle blevet sammenlignet med den alvorlige Heartbleed-sårbarhed, der blev kendt i April i år og eksponerede over en halv mio. af internettets sikkerhedscertificerede webservere. Sammenligningen skyldes blandt andet, at begge sårbarheder udnytter en svaghed i SSL-teknologien, der ellers bruges til at transportere data sikkert over internettet.

Læs også: OpenSSL er ramt af et nyt kritisk sikkerhedshul

Der er endnu ikke nogen, der har forsøgt at udnytte sårbarheden ifølge IBM, men efterfølgende angreb er sandsynlige skriver BBC – især på ældre Windows-maskiner, der ikke er blevet opdateret.

Medarbejdere hos IBM opdagede WinShock-sikkerhedshullet i maj tidligere i år, men holdt det hemmeligt, mens de samarbejdede med Microsoft om at lappe det.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>