Mystiske svingninger i magnetfelt: Komet synger for Rosetta

Mens hele verden er optaget af fartøjet Philaes landing på kometen 67P/Tjurjumov-Gerasimenko, bliver forskerne fra ESA fortsat fodret med observationer fra Rosetta. Forleden fangede sateliten ved hjælp af sine plasma-instrumenter et mystisk signal, der får det til at lyde, som om kometen synger. Det skriver Den Europæiske Rumorganisation ESA på sin blog.

Læs også: Kometsonden Philae står skævt under en klippe og får for lidt sollys

‘Sangen’ opstår på grund af svingninger i magnetfeltet omkring kometen. Signalerne optages ved 40-50 millihertz, hvilket betyder, at frekvensen skal øges 10.000 gange for at gøre sangen hørbar for det menneskelige øre.

Hør ESA’s optagelse af kometens sang via Soundcloud her.

ESA’s forskere er usikre på den fysiske årsag til svingningerne, men mener, at de kan være drevet fra ionisering af kometens neutrale partikler. Når kometen sender sine partikler ud i rummet, kolliderer de med høj-energipartikler og bliver ioniserede. Derved opstår der ioniseret gas, plasma, som interagerer med kometens magnetiske felt og danner svingerne, lyder teorien. Men forskerne er som sagt ikke sikre.

Læs også: Philae og Rosetta er pakket med instrumenter

Første gang, Rosetta hørte kometen synge, var i august, da den kom inden for 100 kilometers afstand. Og siden er det blevet ved.

Rosetta har fem instrumenter, der er en del af det såkaldte Rosetta Plasma Consortium (RPC), som skal måle plasma-miljøet omkring kometen.

Cosmos News har sammensat lyd og billede fra ESA’s blog om Rosetta opdagelse af kometens sang:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>