Plastikstykker på strandene stammer fra Danmarks mest avancerede rensningsanlæg

I juli kom en medarbejder på rensningsanlægget Mølleåværket i Lyngby-Taarbæk Kommune til at åbne for et skot mellem den gamle og den nye del af anlægget. Det betød, at tusindvis af fem-krone-store plastikstykker kaldet biocarriers eller bærelegemer fra efterdenitrifikationstankene i den nye del af anlægget blev skyllet over i efterklaringstankene og derfra videre ud i Øresund.


Biocarriers – også kaldet bærelegemer – er de sidste par måneder skyllet op på strandene i den østlige del af Danmark. Nu er det kommet frem, at de stammer fra et af landets mest avancerede rensningsanlæg, Mølleåværket i Lyngby-Taarbæk Kommune.

Det er forklaringen bag de store mængder plastikstykker, der er skyllet op på strandene og har skvulpet rundt i havnene på den sjællandske østkyst de seneste par måneder. Det fortæller direktør Per Plannthin fra Lyngby-Taarbæk Forsyning.

»Der skete en menneskelig fejl, da vi var i gang med en omlægning fra det gamle til det nye anlæg. Da det gik op for os, hvad der var sket, lukkede vi straks anlægget ned og begyndte oprydningen. Desuden kontaktede vi myndighederne i form af kommunen og Naturstyrelsen.«

Læs også: Mysterium: Tusindvis af plasticstykker fra rensningsanlæg flyder på danske strande

Oprindelsen til udslippet blev først rapporteret af TV2 Lorry tirsdag aften.

Mølleåværket er efter en udvidelse med et MBR-anlæg og et MBBR-anlæg et af landets mest avancerede og et af de bedste til at rense kvælstof ud af spildevandet. Det udleder det rensede spildevand til Mølleå-systemet og direkte ud i Øresund – ca. 500 meter fra strandlinjen.

I første omgang var der ikke noget af se på strandene. Ifølge forsyningens hjemmeside var der cirka 200 m3 bærelegemer i efterdenitrifikationstankene, men forsyningen vidste ikke – og ved stadig ikke – hvor meget der slap ud, forklarer Per Plannthin.

»Det er meget svært at vurdere, når man kigger ned i tankene,« siger han.


Bærelegemerne ligger i Mølleåværkets MBBR-tanke (Moving Bed Biofilm Reactor, red), hvor de er grobund for de bakterier, der omdanner spildevandets kvælstof. Foto: Krüger

Men to uger efter udslippet gjorde en borger forsyningen opmærksom på, at der var begyndt at skylle plastikstykkerne op på strandene, så lige siden har medarbejdere fra forsyningen jævnligt været ude på strandene og i havnene langs Øresund og rydde op.

Udover at rydde op har forsyningen nu etableret et ekstra skot mellem efterdenitrifikationstankene og den gamle del af anlægget.

»Vi har selvfølgelig sikret, at den samme fejl ikke kan ske igen. De to skotter kan ikke åbnes samtidig, så vi vil ikke kunne få et tilbageløb på samme måde. Desuden har vi sat nogle specielle riste, så plastikstykkerne ikke kan komme ud af anlægget, hvis der igen skulle ske en eller anden fejl.«

Både kommunen og Naturstyrelsen har ifølge Per Plannthin stillet sig tilfreds med den redegørelse om uheldet og de tiltag, som forsyningen har gjort for at forhindre en gentagelse.

Læs også: Filtre indtager det danske spildevand

Helt opklaret er mysteriet om plastikstykkerne dog ikke. For i tv-udsendelserne, der er lavet om dem, er der også vist plastikstykker af typer, som Lyngby-Taarbæk Forsyning ikke bruger, siger Per Plannthin.

»I fjernsynsudsendelserne bliver der i hvert fald vist plastikstykker, som ikke stammer fra vores anlæg, og som vi ikke er stødt på, når vi har været ude og rydde op,« siger han.

Ifølge direktøren er der ikke andre anlæg i Danmark, der bruger bærelegemer til kvælstof-rensning, så det er stadig uvist, hvor disse plastikstykker stammer fra.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>