Rød blok giver 50 millioner kr. ekstra til forskning i hormonforstyrrende stoffer

Regeringen blev tirsdag aften enig med Enhedslisten og SF aftale på sundhedsområdet, som er en del af finansloven. Sundhedsområdet får tilført 6,5 milliarder kroner over kommende fire år – 1,5 milliard mere end i regeringens oprindelige udspil.

et af de mange indsatsområder, der får et økonomisk løft, er forskning inden for sammenhængen mellem hormonforstyrrende stoffer og reproduktion ‘med videre’, som det hedder i delaftalen.

Læs også: Sådan gør defekte gener os klogere på giftige plastblødgørere

Konkret vil pengene gå til Rigshospitalets Afdeling for Vækst og Reproduktion og det nyoprettede internationale Center for Forskning i Hormonforstyrrelser. De to forksningsenheder får tilsammen ti millioner kroner årligt i 2015 og 2016, hvorefter bevillingen stiger til 15 millioner i de to efterfølgende år.

Læs også: Hver tiende dansker er ekstra sårbar over for giftig kemi

I alt afsættes der altså 50 millioner til området over de næste fire år, og det er på høje tid, at der sættes fokus på det herhjemme, mener SF’s formand Pia Olsen Dyhr, der har været bannerfører for initiativet:

»Danskerne har verdensrekord i testikelkræft. Det er ikke nogen køn rekord at have, og derfor skal vi tage kampen mod hormonforstyrrende stoffer langt mere alvorlig, end vi gør lige nu. Det er det, vi sætter på landkortet i den her finanslov, og det, synes jeg, er stort,« siger hun til Politiken.

Læs også: SF kræver advarsler på produkter med hormonforstyrrende stoffer

Aftalen vækker også glæde hos professor og overlæge Anders Juul fra Rigshospitalet. Han har selv forsket i emnet og påpeger, at vores viden på feltet er alt for mangelfuld.

»Der er så mange ting, vi ikke ved endnu – blandt andet hvordan hormonerne virker i kombination med hinanden. Det kræver langt mere forskning,« siger han til Politiken.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>