Sverige: Vi har beviser for, at en ubåd krænkede vores territorium

Svenskerne er nu helt sikre på, at det var en ‘mindre ubåd’ under kommando af en ‘fremmed magt’, der for knap en måned siden igangsatte en kæmpe undervandsjagt i skærgården ud for Stockholm.

Meldingen kommer fra en pressekonference, som den svenske statsminister sammen med det svenske forsvars øverstbefalende fredag formiddag har afholdt.

»Dette er givetvis meget alvorligt, og jeg ville ikke konstatere dette, hvis ikke det var, fordi jeg er helt sikker. Den afgørende observation er foretaget af forsvarets egne sensorer, og observationen opfylder de højeste krav. Den har været afgørende for konstateringen af, at en krænkning faktisk har fundet sted,« sagde øverstbefalende Sverker Göranson på pressemødet.

Han bekræftede samtidig, at det ikke har været muligt at bestemme, hvilken nationalitet ubåden skulle have hørt til, men analyserne af de tekniske spor pågår stadigvæk. Også det noget utydelige billede, der har været afbildet i mange medier, er blevet brugt som bevismateriale.


Billedet har været vist i mange medier, og viser ifølge forsvaret altså en ubåd tæt ved overfladen, der tømmer vand ud af ventilerne. Foto: Forsvarsvärket

»Det billede, der blev taget af en privatperson, af et mistænkeligt objekt, er blevet analyseret. Det hvide skum er ikke en naturligt forekommende brudsø, men et fænomen, der opstår, når vandet (fra en ubåd, red.) trykkes ud af ventilerne,« forklarer Sverker Göranson.

Under pressekonferencen vistes også et billede fra sonar-observationer, der skulle være et spor fra ubåden, skriver mediet den statslige svenske tv-station SVT.


Billedet viser angiveligt det ‘bådspor’, som svenskerne kom på sporet af takket være en sonarobservation fra én af flådens korvetter. Foto: Forsvarsvärket Foto: Forsvarsvärket

»Under operationen fik en af vores korvetter et kraftigt udslag på én af fartøjets sensorer, og ved den efterfølgende undersøgelse kunne vi ane et friskt bådspor,« siger Sverker Göranson.

Selvom de svenske efterretninger ikke kan sige noget om, hvad der ligger bag krænkelsen, vil Sverige nu oprette et nyt nationalt sikkerhedsråd, og regeringen foreslår samtidig en forhøjelse af forsvarsudgifterne.

»En modstander skal ikke kunne regne med at optræde uforstyrret på svensk territorium,« sagde forsvarsminister Peter Hultqvist, der også var tilstede under pressekonferencen.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>