Test: Android Lollipop på Nexus 9 smager fantastisk

Nexus 9 Specifikationer

Android Lollipop (5.0)
1536 x 2048 (8,9 tommer) IPS LCD-skærm
425 gram (8 millimeter tyk)
16/32 GB
Mulighed for LTE (kun 32 GB-version)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac
Ingen mulighed for MicroSD-kort
Nvidia Tegra K1 (Dual Core 2,3 GHz) + Kepler DX1 GPU
Batteri: 6,8 timers konstant kørsel af video, websøgning og fuld lysstyrke ifølge TabletMark-test.

Nexus-produkterne har altid været blandt de bedste Android-produkter på markedet. Det virker til at være den gængse holdning blandt anmeldere og Android-elskere, og Nexus 7 – sidste års Nexus-tablet fra Asus – var ingen undtagelse.

I år er depechen gået videre til HTC, som har overtaget og har produceret hardwaren i Nexus 9: en ni tommer stor 3:4 format tablet med frontvendte stereohøjtalere, som kører den nyeste version af Android: Android Lollipop 5.0.

Lollipop er nu det mest interessante her, og har du en Android-tablet eller smartphone, så skal du absolut glæde dig. Lynhurtige handlinger, flotte og næsten levende animationer og et nyt designsprog, som langsomt men sikkert bliver mere og mere udbredt i appsene. Det ser ud og føles rigtig godt.



Foto: Google.

Ikke det mest premium produkt
Selve tabletten er af, hvad vi vil kalde mellemkvalitet. Den metalliske kant rundt om føles fast og plastikken bagpå giver et godt “greb”, når man står med tabletten i én hånd. Den lånte model var i hvid, og den hvide farve tog meget imod fedtfingre og plastikken gav sig en lille smule, når man trykkede på bagsiden.

Man kan desværre ikke tage bagcoveret af. Man kan heller ikke isætte et microSD-kort i, og det er et stort minus. Specielt fordi den størst mulige Nexus 9 kun sælges med 32 gigabyte lagerplads. Det er simpelthen for lidt. Byggekvaliteten er heller ikke helt på niveau med tablets som Z3 fra Sony eller iPad Air 2. Ærlig talt så var Nexus 7 en bedre designet tablet.

Flot skærm
Skærmen er flot og farverig. Nogle vil nok slå ud efter tablettens lave ppi (pixel per tomme) på kun 281, men billedet er skarpt og der er ikke de store dikkedarer der. 

Tidligere var Nexus 7 fra Asus i 16:9-format, hvilket er godt til boglæsning og filmafspilning, men den får et meget langt udseende. Nexus 9 er i 4:3 format – det samme som iPads, og hvad man er til er en personlig præference. Den har det samme problem som iPad Air 2: At den kan være lidt tung at holde i én hånd i forhold til 16:9 tablet som Nexus 7 og Z3 Compact.

På fronten finder man også to stereo “BoomSound”-højtalere fra HTC. Det er fin stereolyd, men der er langt fra så meget “Boom” i BoomSound, som HTC giver udtryk for. Dog er højtalerne langt bedre end på en iPad Air 2, hvis højtalere får får hele iPad’en til at ryste på grund af det tynde design.



Nexus har fået et 8 megapixel kamera, som tager udmærkede billeder. Foto: Morten Sahl Madsen

Annonce:


Masser af kraft – men med små hop
Performancemæssigt har Nexus 9 masser af byde på med sin spritnye Tegra K1 processor med indbygget GPU – begge fra Nvidia.

Derfor er det også underligt, at der fra tid til anden stadig kan komme små performance-hop, hvor baggrundsskærmen enten lige skal bruge et sekund på at komme frem, eller at det nogle gange tager tre/fire sekunder fra at have trykket på en app, til at den rent faktisk åbner.

Man kan forestille sig, at det er et spørgsmål om optimering i Android Lollipop.

Når der ikke er små underlige performance-hop, så er det klart den hurtigste, bedste og mest responsive Android-tablet – ja næsten tablet overhovedet – vi har arbejdet med. Alt flyver bare. Specielt websurfing går afsindig hurtigt.

Dog sker det, at den bliver underligt varm i den højre side under kameraet, selv når man bare bruger den til streaming af Youtube eller netsurfing.

Formodentligt ligger processoren eller GPU’en der, og vi har heller ikke frygtet, at den skulle begynde at brænde sammen, men det er en varme, som vi ikke har lagt mærke til på andre tablet ved så lidt arbejde som netsurfing.

Ved siden af det varme område ligger kameraet. Det burde være en dødssynd på niveau med grådighed at tage billeder med en tablet, men eftersom den store skærm er genial til at vise billederne på, tager folk også billeder med tablets.

Kameraet i Nexus 9 er langt bedre end gennemsnittet og nærmer sig iPad Air 2 niveau.

Billederne er skarpe og farverne naturtro, og frontkameraet er godt nok til Skype-optagelser og en selfie i ny og næ. 

Det er dog ikke helt oppe på det samme niveau som topmodellerne på smartphone-markedet.



Tastaturet på Android Lollipop er det bedste software-tastatur, som vi længe har prøvet. Foto: Morten Sahl Madsen



NExus 9 inklusiv tastatur. Foto: Morten Sahl Madsen

Nexus 9 (HTC og Google)

Plus:

  • Lækker skærm med høj opløsning og naturtro farver
  • Kraftig Nvidia Tegra K1-processor
  • Android Lollipop er som en drøm, der er gået i opfyldelse.

Minus:

  • Små, underlige performance-hop og fejl rundt i systemet. Formodentligt en Android-opdatering eller 17 – og så er det fikset.
  • Ingen mulighed for at udvide den allerede sparsomme lagerplads. (16/32 GB)
  • Nexus-serien er en serie, som skal vise det bedste, Android kan præstere, men der findes bedre designede Android-tablets derude.

Karakter:


Konklusion
Nexus 9 er en god og brugbar tablet.

Skærmen er flot og skarp, lyden er god, men ikke helt så bombastisk, som BoomSound-navnet antyder, og materialevalget på tabletten er godkendt. Det er ikke en unibody-cover, som set på Surface Pro 3 eller iPad Air, men den er stadig lækker at stå med.

Men at der kun er 16 eller 32 gigabyte hukommelse uden mulighed for at udvide er et stort minus.

Specielt når der er 800 kroners forskel på 16 og 32 versionen.

I en tid hvor alt er streamet, kan det dog være, at det ikke er et problem for alle.

Hardwaren i maskinen holdes oppe af en kraftig processor, som det meste af tiden giver en rigtig god oplevelse. Nexus 9 ER en af de absolut bedste tablets, som du kan få fingre i, men topkarakterer får den ikke.

Læs også: Galleri: Nexus 9 trækker HTC ind på tablet-markedet igen

Læs også: Test: Sådan er den nye iPad Air 2

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>