Verdenspremiere: Slovakisk iværksætter klar med den flyvende bil

’Mærk jer mine ord. En kombination af fly og bil kommer. I smiler måske ved tanken. Men den kommer’.

Sådan sagde Henry Ford i 1940, og nu ser det ud til, at den amerikanske bilproducents spådom går i opfyldelse: Det slovakiske firma Aeromobil vil nemlig efter en vellykket test tidligere på året snart sætte sin flyvende bil af samme navn i produktion.

Inspireret af fransk komedie

Da Stefan Klein, chefdesigner og medstifter af Aeromobil, som barn så komediefilmen ‘Fantomas slår til igen’, hvor en Citroën DS optræder som et raketdrevet fly, blev han besat af tanken om selv en dag at skabe en flyvende bil, og efter 20 års udviklingsarbejde på sin Aeromobil og en karriere som designer hos bl.a Audi, VW og BMW ser det ud til, at drengedrømmen endelig går i opfyldelse.

Selve bilen er konstrueret således, at vingerne kan klappes sammen ved kørsel på vej, så den er nem at parkere. Den kan tankes op på en almindelig tankstation, og den 100 hk benzindrevne motor driver både propellen på fartøjets bagende og bilens forhjul. På startbanen er det blot at trykke på ‘transform-knappen’ i kabinen, og så er fører og passager klar til at gå i luften. Med forstærket hjulophæng i version 3.0, kan bilen nu også lande på marker og græsbaner, hvor den tidligere var henvist til hårde underlag. Ved serieproduktion bliver Aeromobil udstyret med en faldskærm som man kender fra små fly.

Rettet mod USA

Der er dog stadig en del sten på vejen og forhindringer i luften, før man vil se flyvende biler herhjemme. Endnu ligger der ikke en godkendelse af den type fartøjer i Danmark, og med de nuværende regler hos Trafikstyrelsen er det kun i VFR-områder (Visual Flight Rules) over havet og ubeboede områder, man må flyve. Hvis turen går ind over byområder, skal bilen endda flyve over en højde på 15 meter, og hvis den skal lette og lande i de danske lufthavne, kræver det en speciel tilladelse.

Derfor er bilen ifølge Aeromobils hjemmeside først og fremmest rettet mod det amerikanske marked, hvor reglerne i luftrummet er knap så restriktive.

Aeromobil havde verdenspremiere i onsdags på teknologi- og iværksættermessen Pioneers i Wien, og den forventes i produktion senere på året.

Se Aeromobils egen præsentationsvideo herunder:

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>