Blog: Apples GoPro-dræberpatent





Forleden kunne Computerworld berette, at Apple havde fået udstedt et patent på en teknologi, der ud fra patentets beskrivelse ligger tæt på den teknologi, som GoPros produkter har. Nyheden fik aktierne i GoPro til at falde med ca. 12% – noget af et dyk ovenpå nyheden om, at ET patent var udstedt i ET land til EN konkurrent indenfor forbrugerelektronikområdet, hvor patenter rask væk udtages. Og hvor patentansøgninger som udgangspunkt offentliggøres 18 måneder efter indlevering.

Så der er et udstedt patent, men i sig selv bare et sådant – et udstedt patent. Det kan langt fra sidestilles med, at Apple vil til at lave en sådan teknologi. Endvidere er patentet overtaget fra Kodak. Det er altså ikke noget, som Apples egne ingeniører eller lignende har udtænkt, men derimod en ide, de har købt sig til udefra.

Det kan forstås på to måder: Apple bruger (en masse) penge på at få adgang til teknologien og er derfor meget motiverede på den eller også, at der ikke internt er foregået en sådan udvikling, så det bare var en eftertanke (og måske del af en større transaktion), at Apple købte patentet. Svært at få forstand af.

Patentet dækker en rimelig afgrænset teknologi og det burde ikke være indviklet at omgå dets krav og derfor undgå at krænke patentet. Mao. ingen problemer overhovedet for GoPro. Hvorfor så al den alarm?

Hunden ligger begravet i, at patentansøgningen ikke tidligere synes at være offentliggjort. Først ved udstedelsen af patentet skete dette. Det er der mulighed for i USA, hvis man ikke ansøger andetsteds end dér. Mao. er patentet kun udstedt for USA og kan ikke udstrækkes til andre områder. Et sådant patent kaldes også nogle et ubådspatent, fordi det pludseligt dukker op ud af det blå og kan give ballade.

Så det var nok snarere nyheden om, at Apple muligvis havde planer om at gå ind på dette (lukrative?) område, som kostede GoPros aktionærer 12% af deres investering i selskabet og ikke patentet i sig selv.

Det vil ikke være første gang, at Apple bevæger sig ind på et nyt marked. Hvor det lykkedes for Apple at starte tablet-området, så bliver det mere spændende at se, om de kan gøre det samme for armbåndsuret, hvor hypen synes noget mindre. Og hvor vi ved, at der kommer et ur, så er der intet sikkert om en GoPro-konkurrent -andet end et patent, der omtaler noget sådant.

Historien siger en masse om hvilken indflydelse Apple har i branchen – ikke hvor meget et udstedt patent betyder. Og om hvordan patentsystemet nogle gange ikke er den drivende kraft, men alene budbringeren.

P.S.: GoPros aktiekurs er ikke kommet sig meget her ca. en uge efter nyheden, så markedet er stadig bekymret.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>