Blog: Digitaliseringens akilleshæle: Batteriet





Mobilitet er helt central for digitaliseringen og dermed batteridrevne enheder. Vi burde pulje kræfterne i EU og gå forrest i udviklingen af batteriteknologi.

Der bliver lige nu tænkt, diskuteret og skrevet på en ny digitaliseringsstrategi for Danmark og masser af digitale projekter i både private virksomheder og offentlige organisationer. Men digitaliseringen har nogle akilleshæle, som sjældent når overskrifterne.

Batteriet er et godt eksempel.

Tænk på, hvor mange ladere du har gang i til daglig. Smartphone, tablet, bærbar og så videre. Hold fast i den tanke et øjeblik.

Vi befinder os lige nu midt i en transformation fra industrisamfund til et digitalt samfund. Analysehusene kalder det et paradigmeskifte, hvor netop mobile allestedsnærværende computere med millioner af apps vil udnytte behandlingen af enorme mængder (big) data i store datacentre (cloud computing).

Udviklingen har potentiale til bogstaveligt talt at genstarte civilisationen på planeten. Og teknologierne eksisterer stort set. Men batteriet er altså en af akilleshælene.

SolidEngergy’s prototype
Der foregår udvikling. Så sent som i sidste uge fortalte MIT Technology Review om forsøg hos SolidEnergy med et lithium-ion batteri, der fordobler tiden mellem opladning.

SolidEnergy opstod på MIT i  2012. Og arbejdet i virksomheden har ført til en prototype, som gør det muligt at udnytte lithium-metal  folie i batterierne i stedet for grafit.

Udover at kunne yde noget mere har SolidEnergy’s prototype den store fordel, at producenterne ikke behøver et helt nyt produktionsapparat for at producere batteriet. Globalt produceres der årligt mere end 600 millioner af de battericeller – som kan sættes sammen til større eller mindre batterier, der leverer strøm til alt fra mobiltelefoner til el-biler.

Men der stadig lang vej fra en prototype til en serieproduktion. Industrien er presset på prisen og finansierer ikke forsøg til et marked, der vil betale stadig mindre for produkterne.

Vi burde gå foran
Her burde vi træffe en politisk beslutning om at pulje kræfterne (penge og forskere) sammen med vores partnere i EU og gå med forrest i et stykke usexet, uøkonomisk men helt afgørende udviklingsarbejde. 

Formålet er ganske enkelt at sikre det fremtidige afkast af investeringen i digitalisering, hvor mobilitet er en helt afgørende faktor for udvikling.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>