Efter bestikkelsessag: Regioner har gennemtrawlet deres indkøb hos Atea

Regionernes it-indkøb hos Atea

Region Syd 13,2 mio. kr.
Region Midtjylland: 51,3 mio. kr. (jan-okt. 2015)
Region Nordjylland: 19,4 mio. kr. (jan-okt. 2015)
Region Hovedstaden: +100 mio. kr. (årligt)
Region Sjælland: 156 mio.kr. (2014)

Sagen om påstået bestikkelse i Region Sjælland har givet travlhed i landets øvrige fire regioner.

De fire regioner har i løbet af sommeren og efteråret efter egne udsagn kørt en kritisk gennemgang af deres kontrakter og indkøb hos it-giganten Atea.

Indtil videre lader det dog til, at sagen fra Region Sjælland er en enlig svale.

De fire regioner har nemlig ikke fundet tegn på bestikkelse eller andre uregelmæssigheder, fortæller it-cheferne fra regionerne Syddanmark, Midtjylland, Nordjylland og Hovedstaden.

Undersøgelserne har heller ikke ført til fyringer af ansatte i regionerne eller deres it-leverandører, ligesom regionerne ikke haft fat i politiet for at foretage anmeldelser af ulovlige forhold.

I flere af regionerne har man dog benyttet lejligheden til at stramme op på interne procedurer.

Computerworld har bedt Atea om en kommentar til regionernes undersøgelser, men det har virksomheden ikke ønsket.

Læs også:

Ny sigtelse i bestikkelsessag: Atea betalte privat tur til Dubai



Lars Ole Dybdal, it-direktør i Region Midtjylland.

Annonce:


Det siger Region Midtjylland
Lars Ole Dybdal, it-direktør i Region Midtjylland oplyser, at regionen siden januar og frem til oktober i år har købt varer for 51,3 millioner kroner hos Atea.

Har I undersøgt, om der har været uregelmæssigheder i jeres samhandel med Atea eller andre leverandører?

“Vi har selvfølgelig været inde og se på vores engagement med Atea. Vi har set på både udbud og aftaler, og der har ikke været noget, der kunne give anledning til mistanker eller nærmere efterforskning.”

Har I lavet en kulegravning på samme niveau som i Region Sjælland og kigget på de konkrete faktureringer?

“Nej, vi har ikke været på kulegravningsniveau. Vores udgangspunkt er, at vi har tillid til det samarbejde, vi har med alle leverandører.”

“Men det er klart, at når der har været sådan en sag her, så har vi set på, om der var et eller andet, der gav anledning til nærmere granskning. Men vi har ikke været alt igennem. Det har vi ikke fundet grundlag for,” siger Lars Ole Dybdal.

Han oplyser i øvrigt, at Region Midtjylland har benyttet lejligheden til at indskærpe de gældende regler over for de ansatte i regionen.

Annonce:


Har I foretaget en ekstern undersøgelse af SKI-aftaler, indkøbsaftaler eller indkøb gennem Moderniserings-styrelsen?

“Vi har ikke gået alle aftaler igennem. Vi skal jo passe på, at vi ikke ser spøgelser. Men vi har konstateret: Ja, der er en sag her (i Region Sjælland, red.) med nogle forhold, som er helt uacceptable, hvis det forholder sig sådan. Men vi har ikke fundet noget, der giver anledning til at tro, at der skulle være noget, der lignede det her i regionen.”

Er du selv nogensinde blevet tilbudt bestikkelse?

“Det kan jeg sige helt klart nej til,” siger Lars Ole Dybdal.



Claus Wegener Kofoed, chef for Koncern it , Region Nordjylland.

Det siger Region Nordjylland
Claus Wegener Kofoed, chef for Koncern IT i Region Nordjylland oplyser, at man i år har købt varer for 19,4 millioner kroner hos Atea.

“Vi har udført et kvalitetstjek hele vejen rundt og har kigget på vores samhandel med Atea fra 2007 og frem til nu. Vi har også kigget på, hvilke indkøbsaftaler vi har handlet på, og hvem leverandørerne var. Vi har kigget på leveringsadresser fra 2013 til 2015, og vi har kigget på udlandsrejser for alle it-medarbejdere fra 2010 til 2015,” siger Claus Wegener Kofoed.

“Vores indkøbsafdeling, økonomiafdeling og vores juridiske afdeling, har været inde over. Men vi har ikke fundet noget. Derfor har det heller ikke fået personalemæssige konsekvenser eller ført til politianmeldelser. Så alt i alt kan jeg ikke pege på noget, der skulle give slinger i valsen.”

Er du selv nogensinde blevet tilbudt bestikkelse?

“Nej, det er jeg ikke,” slutter Claus Wegener Kofoed.



Søren Lindgaard, it-direktør i Region Syddanmark

Det siger Region Syddanmark
Søren Lindgaard, it-direktør i Region Syddanmark oplyser, at man i det seneste år har købt varer hos Atea for 13,2 millioner kroner.

Har I undersøgt, om der har været uregelmæssigheder i jeres samhandel med Atea eller andre leverandører?

“Ja, det har vi undersøgt, og vi har ikke kunnet finde nogen uregelmæssigheder. Vi har også bedt vores leverandør om at lave et tjek den anden vej og kigge på, hvad det er for nogle beløb, de har fået og sendt til os,” siger han.

“Vores forhold til Atea er blevet noget mere anspændt. Vi er jo blevet bekymrede, og det er vi sådan set stadigvæk. Vi har også bedt Atea om at forklare, hvad der er sket. De har deltaget i undersøgelsen, og de har været ude hos os med en forklaring på lige fod med, hvad de har gjort i de andre regioner,” siger Søren Lindgaard.

Han fortæller, at langt størstedelen af Region Syddanmarks samhandel med Atea sker gennem SKI-aftaler, og at SKI samtidig selv lavede en meget stor kontrol med Atea.

“Vi har også registreret, at vi har fået ny account manager (hos Atea, red.), så vi er meget opmærksomme på, hvad der sker ovre på leverandørsiden,” siger Søren Lindgaard.

Er du selv nogensinde blevet tilbudt bestikkelse?

“Det kommer an på, hvordan du definerer det. Jeg har da fået invitationer til faglige arrangementer, hvor der er noget socialt efterfølgende. Den slags har jeg sagt nej tak til. Men jeg er  aldrig fået tilbudt penge eller gaver.”



Mikael Skov Mikkelsen er direktør for it, medico og telefoni i Region Hovedstaden.

Det siger Region Hovedstaden
Mikael Skov Mikkelsen er direktør for it, medico og telefoni i Region Hovedstaden.

Han oplyser at regionen det seneste år har foretaget indkøb hos Atea for mere end 100 millioner kroner.

Har I undersøgt, om der har været uregelmæssigheder i jeres samhandel med Atea eller andre leverandører?

“Da sagen kom frem før sommerferien, foretog vi en overordnet analyse af vores kontrakter og samhandel med Atea de seneste fem år, og den gav ikke anledning til bemærkninger. Vi har så iværksat endnu en analyse, hvor vi har bedt Atea om at levere oplysninger om alt, hvad de har leveret til os.”

“Det sammenligner vi så med vores egne tal, men indtil videre har vi ikke fundet nogen uregelmæssigheder. Det er vores centrale koncern-økonomiafdeling, der står for undersøgelsen, og vi forventer, at den er færdig indenfor et par uger,” siger Mikael Skov Mikkelsen.

Er du selv nogensinde blevet tilbudt bestikkelse?

“Nej, jeg er aldrig blevet tilbudt noget under bordet på nogen måde. Vi har som offentlig myndighed en stram politik på området, hvorfor jeg også siger pænt nej tak til rent socialt orienterede leverandør -arrangementer som for eksempel at tage med ud og fælde et juletræ,” siger han.

Læs også:

Afklaring af Atea-bestikkelsessag kan trække ud i mange måneder endnu

Hvor er de blevet af? Millioner af kroner forsvundet i Atea-sag

Ny rapport afslører: Store it-indkøb i Region Sjælland kom aldrig i udbud

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>