EU og USA knokler på højtryk om ny dataaftale efter kvælningen af Safe Harbor

I sidste måned smed EU-Domstolen noget af en databombe.

Det skete da den underkendte den omkring 15 år gamle Safe Harbor-dataudvekslingsaftale mellem europæiske lande og USA.

Dermed har amerikanske it- og cloududbydere fået sig noget af hovedpine, da der med underkendelsen af Safe Harbor nu skal indgås andre typer af aftaler for udveksling af data mellem eksempelvis europæiske firmaer og amerikanske it-selskaber – eller omvendt.

I en ny udmelding fra EU-Kommissionen fremgår det, at alternative aftaler som eksempelvis den såkaldte SCC-ordning (Standard Contractual Clauses) som Computerworld tidligere har beskrevet, kan blive en imidlertidig løsning.

Men så svømmer vi også på den helt korte bane.

For EU og USA arbejder på at få en ny rammeaftale om dataudveksling på benene, som samtidig sikrer europæiske borgeres data mod blandt den amerikanske efterretningstjeneste NSA’s øjne. 

Læs også:
EU-domstolen forbyder europæiske dataoverførsler til USA

Men EU og USA har på de indre linjer travlt, for der skal helst være en aftale på plads omkring ‘Safe Harbor-dataudvekslingen 2.0′ inden tre måneders tid.

“Kommissionen er blevet ansporet til at tage hurtig affære, og det gør vi så nu med klare guidelines, mens vi også forpligter os til en klar tidsramme for de nuværende forhandlinger,” forklarer Andrus Ansip, som er ansvarlig for det indre digitale marked i EU, i en pressemeddelelse.

“EU og USA er hinandens vigtigste handelspartnere, og derfor er dataflowet mellem vores to kontinenter essentielle for folk og forretninger,” fortsætter EU-vicepræsidenten for det digitale indre marked.

Forhandlingerne mellem EU og USA om en egentlig Safe Harbor-afløser fortsætter i denne uge i Washington.

Det kan du læse mere om her, hvor du også kan se, hvilke midlertidige forslag til dataudveksling, som EU disker op med. 

Læs også: 
Databombe fra EU-domstol: Kan forbyde europæiske data-overførsler til USA

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>