Derfor kan Rigspolitiet slippe ustraffet fra 19 års udbudsmangel: Ingen vil lægge sig ud med så stor en kunde

Hvem kan anmelde Rigspolitiet?

Det er ikke alle, som kan indgive klage til Klagenævnet for Udbud. Kun virksomheder, som har en retlig interesse i at indgive klage, kan klage. Det vil typisk dreje sig om:

virksomheder, som har overvejet at give tilbud på opgaven, men som har undladt det fx på grund af indholdet af udbudsbetingelserne,

virksomheder, som har anmodet om at blive prækvalificeret, men ikke blev det, eller
virksomheder, som har givet tilbud på opgaven, men som ikke har fået den.

Hertil kommer, at økonomi- og erhvervsministeren har tillagt visse organisationer og myndigheder klageadgang. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er også klageberettiget.

It-Branchen er blandt de organisationer, som er berettiget til at indgive klage til Klagenævnet for Udbud.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Konkurence- og Forbrugerstyrelsen

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen er berettiget til at indgive klage til Klagenævnet for udbud. Computerworld har derfor spurgt, om Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen agter at indgive klage over Rigspolitiets 19 år uden udbud.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen svarer blandt andet:

“Der er få eksempler på, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har indgivet principielle klager på udbudsområdet. Dette er primært sket for at få klarhed om retsstillingen, når der har været i tvivl.
Som vi opfatter den konkrete sag vedr. CSC, er der ikke tale om en uklar retsstilling, og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen forventer ikke på det foreliggende grundlag, at gå ind i sagen.”

Rigspolitiet har i 19 år set stort på reglerne for udbud og forholdt danske it-virksomheder muligheden for at byde på en række million-kontrakter.

I stedet har Rigspolitiet gang på gang fornyet kontrakterne med CSC, der senest i 2014 kunne indkassere en kontrakt på 24 millioner kroner.

Det kan du læse mere om her

Sagen kan ende med at være ganske uden konsekvenser for Rigspolitiet. For ingen vil melde en potentiel storkunde til Klagenævnet for Udbud.

Computerworld har talt med flere kilder i it-branchen, som udenfor citat giver udtryk for, at man hellere vil sidde på hænderne og håbe, at en anden træder frem, end selv at anmelde Rigspolitiet – eksempelvis brancheorganisationen IT-Branchen.

Blandt de kilder, som gerne står frem, er der da heller ikke nogen særlig entusiasme at spore.

Skal gå til IT-Branchen
Hos CGI har administrerende direktør Martin Petersen ikke planer om at anmelde Rigspolitiets regelbrud.

Han mener, at brancheforeningen IT-Branchen er et naturligt forum for sager som denne.

“Det er en dialog, som jeg må tage med IT-Branchen. Det vil jo være naturligt, hvis medlemmerne diskuterer håndteringen af det her.”

Og netop IT-Branchen er et godt bud på en anmelder. Som brancheforening er IT-Branchen ganske fri for bekymringer om forholdet til Rigspolitiet ved fremtidige udbudsrunder.

It-Branchen skal ikke have noget klinket
Men hvis danske it-virksomheder håber, at deres brancheforening skal komme til deres redning, skal de nok væbne sig med tålmodighed.

Administrerende direktør i IT-branchen, Birgitte Hass, kan nemlig ikke se, at det skulle være IT-Branchens opgave at blande sig i den slags.

“Det gør vores medlemmer absolut selv i den udstrækning, de finder det opportunt,” lyder svaret fra Birgitte Hass.

Vi har talt med medlemmer af IT-Branchen, som gerne så, at I tog det på jeres kappe at anmelde Rigspolitiet til Klagenævnet for udbud. Hvad siger du til det?

“Vi tager dialogen internt”

Men kommer IT-Branchen til at tage det på sig for sine medlemmer at anmelde rigspolitiet til Klagenævnet for Udbud?

“Jeg er nødt til at sige, at vi tager dialogen internt, og vi har ikke nået at tage den endnu. “

Men hvornår tager I så den dialog?

“Det kan jeg ikke svare på. Vi tager dialogen internt.”

Men er det rimeligt, at Rigspolitiet i 19 år forholder jeres medlemmer muligheden for at byde på kontrakter, som ifølge loven skal i udbud?

“Vi tager dialogen internt.”

Computerworld har gentagne forsøgt at få en udtalelse fra CSC og Rigspolitiet, men parterne stiller ikke op til interviews.

Du kan se de spørgsmål, som computerworld gerne vil stille CSC og Rigspolitiet her: Total tavshed fra Rigspolitiet og CSC om manglende udbud: Her er computerworlds spørgsmål.

Før Rigspolitiets radiotavshed lød forklaringen blandt andet, at CSC ikke havde leveret nok systemdokumentation til at Rigspolitiet kunne skrive udbudsmateriale.

Men den undskyldning er ikke brugbar.

Det kan du læse mere om her: Ekspert: rigspolitiet er selv skyld i 23 års udbudsmangel

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>