Her er de fem værste it-fusere i 2015 – stem på din vinder-kandidat her

ÅRETS IT-FUSER 2015

• fuser 

et stykke fyrværkeri der efter at være antændt går ud i stedet for at eksplodere; jf forsager 

● (overført betydning) foretagende der mislykkes el. ikke får den ønskede virkning; syn flop 
● (overført betydning) person, produkt e.l. der har fiasko; .

Kilde: Den danske ordbog

CW kårer årets it-fuser
Computerworld vil med læsernes hjælp gerne kåre årets it-fuser 2015. 

En fuser kan i den sammenhæng være en person, et projekt, et firma, et produkt eller sågar en tendens, der skulle være steget til himlen med et brag til alles udelte begejstring, men i stedet blev på jorden og fusede ud til ingens glæde. 

Hvilket offentligt it-projekt kostede samfundet unødvendigt mange skattekroner? Hvem dummede sig gentagende gange for åben mikrofon – eller viste sig slet ikke, da det var nødvendigt? Hvilket firma opførte sig så torskedumt, at det tog tre dage at rette tæerne ud igen? 

Sådan gør du
Mulighederne er mange – og som Computerworld-læser bestemmer du hvem, hvad eller hvilket, der skal nomineres til den danske it-fuser i 2015. 

Du nominerer årets it-fuser ved enten at skrive i kommentarfeltet under artiklen eller ved at sende en mail til Computerworlds redaktion. I begge tilfælde er du meget velkommen til at begrunde din nominering.

De seneste års vindere

• 2010: NemID 

• 2011: Smartphone-skatten

• 2012: Polsag

• 2013: Rejsekortet

• 2014: Tys-tys-skandalen

Igen i 2015 nåede it-branchen nye højder på salgstal, teknisk formåen og besnærende viden omkring informationsteknologien, der synes fremtidssikret så langt fantasien rækker.

Ikke alle formåede dog at løfte sig til nye højder men faldt derimod til jorden med et brag. Eller med en fesen lyd fra en fuser.

Og det er netop disse fejlslagne kandidater, du kan være med til at stemme om i Computerworld-prisen Årets it-fuser 2015, der skal fungere som skræk og advarsel for resten af it-industrien for, hvad og hvordan man IKKE skal gøre.

Som i de senere år har vores læsere været flittige med at komme med bud i vores debat og på mail, så vi har sammensat et finalefelt på ikke færre end fem kandidater.

I tilfældig rækkefølge gennemgår vi i det nedenstående de fem kandidater  til Årets it-fuser 2015, som du kan stemme på ude til højre for denne artikel.

Første kandidat: EFI-projektet
Første kandidat er Skats og CSC’s EFI-system, der skulle kradse milliarder ind til skattefars skattekiste, men som i stedet endte med at koste det offentlige flere milliarder kroner i forældede gældsposter, efter systemet blev lanceret i en amputeret udgave efter seks års forsinkelser.

Læs også: Skat: EFI virker ikke, og nu lukker vi det ned

EFI-projektet blev helt dræbt i år, og det mest positive, man kan sige om dette projekt er, at Skat fremover vil tage udviklingsansvaret for et andet stort it-projekt hos sig selv.

Samtidig lovede skatteminister Karsten Lauritzen at forenkle skattereglerne i en it-moderne virkelighed.

Læs mere om det her: Markante ændringer på vej efter EFI-skandalen: Skattelov skal skrives om

Annonce:


Anden kandidat: Bestikkelsessagen
Bestikkelssagen mellem it-milliardforetagendet Atea og Region Sjælland med væsentlige udløbere til it-selskabet 3A-It rullede for alvor i sommers.

Flere medarbejdere i it-selskaberne og offentlige ansatte blev varetægtsfængslet efter en simultan-aktion af lovens lange arm.

Læs om sagen her: Bestikkelsessag: Nu er fløjlshandskerne taget af

Sagen er kandidat nummer to som Årets it-fuser 2015, fordi den satte hele it-branchen og dens salgsmetoder i skammekrogen.

Ingen er (endnu) dømt i den bemærkelsesværdige sag, hvor der dog stadig er navneforbud på flere ledende medarbejdere i de private it-selskaber samt hos flere tidligere Region Sjælland-ansatte, som siden har skiftet job til Rigspolitiet.

Tredje kandidat: 19 års udbudscirkus hos politiet
19 år er lang tid.

Faktisk så lang tid, at de færreste danskere havde internet derhjemme for 19 år siden.

Ikke desto mindre har Rigspolitiet forlænget sine kontrakter med it-leverandøren CSC i 19 år uden at have foretaget så meget som et eneste udbud, hvilket er i direkte strid med EU’s udbudslovgivning.

Læs mere om sagen her: Derfor kan Rigspolitiet slippe ustraffet fra 19 års udbudsmangel: Ingen vil lægge sig ud med så stor en kunde

Annonce:


Endnu har ingen meldt Rigspolitiet for lovovertrædelserne – og politiet har heller ikke meldt sig til politiet, mens leverandører til ordensmagten heller ikke ønsker at få noget i klemme.

Kan det virkelig passe, at lovovertrædelser begået af en statslig myndighed over knap to årtier i parløb med en privat leverandør kan forblive ustraffet?

Fjerde kandidat: Kikset telefusion
Skæbnens ironi ville, at det skulle være en dansker, der forpurrede den største telefusion på det danske marked i mange, mange år.

Det var således EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager (R), som i efteråret forklarede, at fusionen mellem norske Telenor og svenske Telia i Danmark ikke ville blive til noget.

Det kan du læse mere om her: Overblik: Total kollaps for Telia og Telenor: Hvordan kunne det gå så galt?

Inden EU-afvisningen havde de to topprofessionelle telegiganter ellers både kørt en ny direktør i stilling, og fundet på navnet, der en gang for alle skulle smelte selskaberne samme, efter de i en rum tid har kørt på fælles mobilnetværk.

Hele projektet faldt dog til jorden med en flad fornemmelse, der uden tvivl gav genlyd på direktørgangene i både Sverige og Norge.

Femte kandidat: Vi mangler it-uddannelsesplads
Erhvervslivet har i flere år skreget på, at Danmark udklækkede en hel hob af knalddygtige it-kandidater.

Derfor kan det godt undre en del, at de danske universiteter må afvise ellers kompetente og kvalificerede kandidater på it-uddannelserne, fordi der simpelthen ikke er fysisk plads til dem på læreranstalterne.

Det kan du læse mere om her: Helt sort: Vi mangler 3.000 it-folk – og afviser kvalificerede folk på it-studierne

Computerworld har siden talt med videnskabsminister Esben Lunde Larsen (V) om vrangforholdet mellem udbud og efterspørgsel på uddannelsessiden, og han har lovet at kigge på det.

Men han kan næppe stå alene med ansvaret, da tidligere ministre på posten nok også har ‘glemt’¨at fremtidssikre fødekanalen til vores moderne, digitale virkelighed.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>