Kæmpe-projekt: EU sætter 7,5 milliarder kroner af til it-projekt

EU Kommissionen er på vej med en milliard euro – knap 7,5 milliarder kroner til udviklingen af nye teknologier inden for kvante-computing, der skal være med til at styrke Europas konkurrence-evne i den digitale økonomi.

Pengene skal gå til projektet Quantum Flagship, der er i familie med de to øvrige ‘flagship’-projekter under EU, udviklingen af supermaterialet graphene og udvikling af små robotter til blodbanerne.

Dem kan du læse mere om her: Her er EU’s supersatsninger: Investerer milliarder i it.

Den nye investering sigter mod at ‘placere Europa i spidsen af den anden kvante-revolution og dermed bringe forandringsrelaterede fordele til videnskaberne, erhvervslivet og samfundet,” som det lyder fra EU.

Der har længe været udviklet på kvante-computere, der ventes at være mange gange hurtigere end nutidens computere.

Nutidens computere bygger på transistorer, der håndterer informationer i form af bits (0′er og 1′ere).

Kvante-teknologien bygger på, at informationerne håndteres via bittesmå såkaldte qubits, der kan være både 0′ere og 1′ere samtidig (‘super-positionering’).

Det øger performance betydeligt – i hvert fald i teorien – for det har vist sig en betydelig udfordring at bygge velfungerende systemer.

Når EU Kommissionen taler om ‘den anden kvante-revolution,’ så bygger det på, at ‘den første kvante-revolution’ omfattede tilegnelsen af viden om de fysiske love på området.

Ifølge EU har den indledende forskning ført til banebrydende opfindelser, hedder det i et arbejdsdokument, som du kan læse her: Commission staff working document on Quantum Technologies.

En væsentlig del af Quantum Flagship-projektet bliver etableringen af et forum, hvor videnskabsmænd, erhvervsliv og andre kan mødes virtuelt og lagre, håndtere, analysere og anvende forsknings-data.

EU oplyser, at EU gennem de seneste 20 år har investeret 4,1 milliarder kroner i kvante-computer-området.

Du kan læse EU’s store strategi-papir på området her: Quantum Manifesto.

Læs også:

Google vil udvikle kunstig intelligens med kvantecomputer

Disse computer-projekter er de vigtigste i verdenshistorien

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>