To danske virksomheder snøret for 140 millioner gennem direktør-phishing

CEO Fraud eller phishing, der ser ud til at komme fra direktøren, har kostet mindst to danske virksomheder en del sved på panden.

I de to tilfælde har svindlere kontaktet regnskabsmedarbejdere og udgiver sig for virksomhedens topchef.

Regnskabsmedarbejderne bliver lokket til at overføre store millionbeløb til opkøb af virksomheder, og to danske virksomheder overførte op mod 140 millioner kroner.

Det får nu Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) til at advare om fænomenet og uddele gode råd om at undgå svindlen.

Det kan man læse på anklagemyndigheden.dk.

“Vi har for nylig haft to store sager, hvor svindlere narrede danske virksomheder til at overføre henholdsvis 100 og 40 millioner kroner,” siger fungerende politiinspektør Thomas Anderskov Riis fra SØIK, og han fortsætter:

“I sidste uge fik vi en ny sag med tråde til en dansk virksomhed. CEO Fraud er et kæmpe problem internationalt, og derfor advarer vi nu danske virksomheder. For svindlerne vil sikkert forsøge sig hos andre danske virksomheder.”

Læs også: Ny type phishing-mail har din chef som afsender

Jeg er chefen – send penge
Selve svindelnummeret er faktisk ret banalt, selv om det handler om store summer.

Svindlerne kontakter typisk en regnskabsmedarbejder i en international virksomheds danske afdeling per mail eller telefon

Annonce:


Henvendelsen ser ud til at komme fra virksomhedens internationale topchef eller sker på vegne af topchefen, og den falske topchef beder så regnskabsmedarbejderen om at overføre store millionbeløb til en udenlandsk bankkonto.

En forklaring på pengeoverførslerne kan eksempelvis lyde på, at der skal opkøbes en ny virksomhed.

“De stresser regnskabsmedarbejderen med korte deadlines, og de gør meget ud af at skærme svindlen ved at sige, at det er meget fortroligt, og at ingen må kende til opkøbet. Det skal gå meget stærkt, får de at vide,” siger Thomas Anderskov Riis og forklarer, at de to ramte virksomheder er danske satellitter af internationale virksomheder.

Men det er ikke slut endnu.

Svindlerne følger typisk op med mails, der også udgiver sig for at være fra chefen.

Enten har de hacket sig ind på topchefens mail-konto, eller også har de med software ændret en mail, så den hos modtageren fremtræder med topchefen som afsender.

Kontaktoplysningerne har de typisk fundet ved hjælp af offentligt tilgængelige informationer, og nogle svindlere følger via sociale medier med i, hvornår topchefen eksempelvis er på ferie, oplyser SØIK på websiden.

En anden variant er, at svindlerne udgiver sig for at være et udenlandsk advokatkontor, der handler på vegne af topchefen.

Opskriften omkring firmaopkøb er den samme, og medarbejderen skal således overføre penge til en række udenlandske konti.

Læs også: Falsk direktør franarrer it-firma 88 millioner kroner

Fire gode råd mod CEO Fraud

Alle medarbejdere, ikke blot i regnskabsafdelingen, kender til CEO Fraud.

Virksomheden opdaterer sine procedurer for store overførsler. Virksomheden kan overveje, om den har de rette beløbsgrænser, om de rette personer har adgang til at overføre penge, og om en person alene må kunne overføre pengene.

Virksomheden gør det muligt at få bekræftet kontakt fra direktøren – eksempelvis ved et opfølgende telefonopkald. Svindlerne udnytter ofte perioder, hvor direktøren er utilgængelig.

Virksomheden tjekker anmodninger om transaktioner til udlandet for fejl og mangler, såsom stavefejl i virksomhedsnavne og adresser. Svindlerne bruger ofte relativt nystartede eller fiktive virksomheder, og en søgning på nettet kan vække mistanke om svindel.

Kilde: SØIK

Vær hurtig
Hvis det ikke opdages i tide, at der er tale om et fiktivt opkøb, kan virksomheden miste store millionbeløb.

Skulle det alligevel ske, kan det være muligt at tilbagekalde pengene, hvis man er hurtig.

“Det har man haft held med i den ene sag. Men virksomheden skal handle meget hurtigt, for svindlerne skynder sig at videreføre pengene til andre konti, og så bliver det vanskeligt at spore dem. Man skal melde sagen meget hurtigt til politiet,« siger Thomas Anderskov Riis.

CEO Fraud er et internationalt problem

I Frankrig har politiet opgjort virksomhedernes samlede tab til cirka 3,7 milliarder kroner i 700 sager.
Amerikanske FBI har opgjort, at 17.600 virksomheder i 80 lande har anmeldt lignende angreb i det seneste år.

Læs også:
Falsk direktør franarrer it-firma 88 millioner kroner

Ny type phishing-mail har din chef som afsender

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>