Whistleblowere risikerer 10 års fængsel efter offentliggørelse af hemmelige skatteaftaler

Skal man straffes for at fortælle sandheden, eller er det i orden, at et land hemmeligholder de aftaler, der indgås med firmaer omkring skattebetaling?

Det dilemma skal retsvæsnet i det lille hertugdømme Luxembourg, der tiltrækker markant større udenlandske investeringer end Europas største økonomi Tyskland, nu tage stilling til.

Myndighederne i landet er nemlig godt og grundigt knotne over, at forretningshemmelighederne er sluppet ud, da skatteforholdene biddrager godt til landets økonomi. 

Med udgangspunkt i BNP per person er Luxembourgs indbyggere faktisk verdens rigeste folk og dobbelt så rige som eksempelvis amerikanerne.

Læs også: Panama-advokatfirma: Vi er blevet hacket og den skyldige skal straffes

To revisorer og en journalist
De tiltalte er to tidligere ansatte i revisionsfirmaet PwC og en journalist, der som den første offentliggjorde dele af informationerne om miniputstatens skatteaftaler.

De er tiltalt for blandt andet datatyveri og brud på tavshedspligten, hvor strafferammen i Luxembourg er op til ti år bag tremmer.

Det er dog en kompliceret sag, der også er af politisk art.

Da landet har underskrevet menneskeretskonventionerne, kan det betyde, at de tiltalte, i tilfælde af, at de dømmes skyldige, kan anke sagen til menneskeretsdomstolen med henvisning til, at oplysningerne er offentliggjort uden offentlig vinding, der samtidigt er afdækket ulovligheder på baggrund af de lækkede data.

Læs også: Apple, Google og Microsoft i skattely: Det ubehagelige moralske dilemma

På den måde kan en eventuel dom i Luxembourg komme tilbage og ramme landets image som en boomerang, hvis de tiltalte frifindes ved denne instans.

Jean-Claude Juncker, der var statsminister i Luxemburg frem til 2013 og nuværende Europa-Kommissionsformand har tidligere udtalt, at alt er kørt efter bogen, og at der således ikke er foregået andre ulovligheder end dem, der er begået af de personer, som har lækket data.

EU-Kommissionen arbejder i øvrigt på, at der skal være større gennemsigtighed omkring skatteafregninger og har i den forbindelse stillet et forslag.

Læs også: Derfor er USB-nøglen samfundets vigtigste it-redskab

På linje med Panama
Lux Leaks, som affæren er blevet døbt, startede officielt i november 2014, hvor en stribe medier i organisationen International Consortium of Investigative Journalists omtalte de 548 aftaledokumenter, lækket fra revisionsfirmaet PwC.

Dokumenterne omhandler episoder, hvor myndighederne lader store virksomheder slippe billigt i skat af fortjenester skabt i andre EU-lande, der således ikke får den indtjening til skattekassen.

Lækagen viste, hvordan Luxembourgs myndigheder lader multinationale selskaber slippe billigt i skat af fortjenester skabt i andre lande, som dermed mister store skatteindtægter.

Panama er det seneste land, der er blevet ramt af en lignende sag, hvor dokumenter om tvivlsomme skattehandlinger er blevet lækket.

Læs også:
Ejerne af nogle af Danmarks største it-firmaer involveret i skattefidus

3 tager til genmæle efter beskyldninger om skatte-unddragelse: Vi overholder dansk lovgivning

Moms-regning på vej til it-virksomheder – lover det ikke rammer kunderne

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>