27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget it-bestikkelse

Region Sjælland-sagen kort

Politiet har sigtet en række personer i bestikkelssagen i Region Sjælland, hvoraf flere har mistet deres job.

Der er nedlagt navneforbud, så vi kan her ikke nævne deres navne, men en række af de sigtede har i en periode siddet varetægtsfængslet.

Centralt i sagen står en dyr forretnings-rejse til Dubai i november 2014, som Atea havde inviteret kunder med på.

Her deltog en række af de sigtede i sagen – heriblandt tidligere it-topfolk i Region Sjælland samt top-folk fra Atea.

Kort tid efter hjemkomsten fra Dubai-turen blev 3A-it stiftet.

Det skete i januar 2015, og det kan du læse mere om her: Atea-veteraner går sammen i nyt selskab – vil på storhugst blandt Ateas kunder.

3A-it vandt nogle måneder senere et stort udbud i Region Sjælland, men udbuddet blev i begyndelsen af juni annulleret ganske få dage før, at politisagen tog fart.

Det kan du læse mere om her: Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser.

Atea mener, at de involverede parter – altså de daværende Atea-folk og Region Sjælland-folkene – slet og ret brugte Dubai-turen til at aftale, at det senere stiftede 3A-it skulle vinde det kommende udbud.

Politiet mener desuden, at der har været tale om bestikkelse af mindst en af de offentlige chefer, som har haft rådighed over en stor Atea-konto, konto 2840.

Atea bedyrer imidlertid, at der er tale om en helt almindelig mellemregningskonto.

Hemmelige lydoptagelser har afsløret, at Region Sjælland sikkert ikke har været den eneste Atea-kunde, som har haft en særlig aftale om at kunne trække på en intern Atea-konto. 

Det tætte forhold mellem de daværende Atea-folk og folk fra Region Sjælland går angiveligt langt tilbage.

Bagmandspolitiet har i hvert fald blandt andet sigtet en tidligere it-medarbejder i Region Sjælland for at have været på en privat rejse til 39.000 kroner til Dubai i november 2012, som har været betalt af Atea, der i en årrække har været en af de helt store it-leverandører til regionen.

Bagmandspolitiet har ved en stor aktion tirsdag morgen anholdt og sigtet i alt 26 it-folk, der er enten er eller har været offentligt it-ansatte.

Dog er ingen af de pågældende blevet fængslet, men alene afhørt og dernæst sigtet.

Politiet har samtidig med anholdelserne ransaget alle de anholdtes boliger for at lede efter bevismateriale, som politiet vil sikre til videre behandling.

Samtidig med aktionen har Forsvarets Auditørkorps ransaget boliger og materiale, der tilhører ansatte i Forsvaret.

De 26 anholdte – samt yderligere en sigtet – er alle mistænkt for at have modtaget bestikkelse i forbindelse med den store bestikkelsesag i Region Sjælland.

Her spiller it-selskaberne og de indædte konkurrenter Atea og 3A-it væsentlige roller. En længere række højtprofilerede it-folk er sigtet i sagen, hvor der er nedlagt navneforbud. Flere af dem har i dag mistet deres job.

Det kan du læse mere om i boksen til højre.

Har modtaget computere og mobiltelefoner
Bagmandspolitiet mener, at de sigtede har modtaget eksempelvis mobiltelefoner, tablet-computer og andet udstyr fra en it-leverandør, der har arbejdet på at fremme egen sag.

Det er i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte. Ifølge Bagmandspolitiet har de 26 it-folk modtaget elektronik for mellem 4.000 kroner og 50.000 kroner – ofte i forbindelse med handler med den pågældende it-virksomhed.

Ifølge Bagmandspolitiet har alle de sigtede haft job, hvor de har haft indflydelse på it-indkøb for deres organisationer.

Morten Niels Jakobsen, der er chef i Bagmandspolitiet, meddeler, at det meget vel kan være, at nogle af de sigtede får lov til at slippe, når først efterforskningen kommer lidt længere.

De mange sigtelser er således sket for at sikre, at ‘hver sten bliver vendt,’ meddeler han.

“Men der vigtigt at understrege, at der i det videre forløb kan komme oplysninger frem blandt andet fra de mistænkte, der betyder, at sigtelserne ikke kan opretholdes,” siger Morten Niels Jakobsen.

De sigtede har arbejdet eller arbejder med it-indkøb og lignende i Udenrigsministeriet, Rigspolitiet, Rigsadvokaten, Københavns Kommune, DSB, Kriminalforsorgen og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Computerworld har tidligere beskrevet ’tilbagebetalings’-mekanismer, hvor indkøb og lignende honoreres med gaver af forskellige art, som en kultur, der findes alle steder.

Det kan du læse mere om her: Den store bestikkelsessag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland.

Læs også:

Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland

Topchef i politiet bortvist efter bedrageri-sag i Region Sjælland

It-chef i Region Sjælland blev bortvist for bestikkelse

Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse – sådan hang ordningen sammen

Bestikkelsessag: Nu efterforskes også indkøb af iPads for 50 millioner kroner til politiet

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>