Risikerer at miste alle sine SKI-kontrakter efter bestikkelsessag: Sådan kan Atea redde sig selv på målstregen

Ikke mindre end 27 nuværende og tidligere offentligt ansatte blev 21. juni sigtet for at modtage bestikkelse fra en stor dansk it-virksomhed, der siden er identificeret som Atea.

Hvis Atea bliver dømt for at bestikke offentligt ansatte, kan Statens og Kommunernes Indkøbs Service (SKI) ophæve de kontrakter, som it-leverandøren har indgået i SKI-regi.

Det er med SKI’s egne ord, “en ganske betydelig omsætning,” som Atea kan se frem til at miste.

Det kan du læse mere om her: It-bestikkelsessag kan koste Atea alle selskabets SKI-kontrakter.

En syndebuk kan redde Atea
Men Atea har en mulighed for at redde sig selv. En redningskrans om man vil. Eller måske mere et offerlam.

For alt kan blive godt igen, hvis det ikke er Atea, men blot en enkelt medarbejder, der bliver dømt for at bestikke de 27 offentligt ansatte.

Selv om det kan lyde lidt mærkeligt, er der tale om en reel mulighed for Atea, fortæller juraprofessor Lars Bo Langsted fra Aalborg Universitet.

“Udgangspunktet er, at man går efter virksomheden, men man dømmer ofte personerne i stedet for, når der er overtrædelse af straffeloven.”

Det gør man, fordi reglerne for virksomhedsansvar primært er lavet til speciallovgivning som eksempelvis arbejdsmiljøloven og miljøloven.

“Reglerne handler meget om ting, som virksomheden selv står for,” fortæller Lars Bo Langsted.

Jo flere skyldige jo farligere for Atea
Derfor kan antallet af medarbejdere, der har bestukket offentligt ansatte, have en afgørende betydning for, om medarbejderne eller virksomheden ender på anklagebænken i bestikkelsessager.

“Det er svært at generalisere. Men man vil nok fokusere på, om det er noget, den enkelte medarbejder har gjort selv, eller om det ligner et mønster.”

“Jo flere enkelte bestikkere der er, jo mere taler det for, at man også vil kigge på virksomheden.”

Omvendt vil Atea stå godt, hvis alle de sigtede har modtaget bestikkelse fra den samme Atea-medarbejder, forklarer Lars Bo Langsted.

“Hvis den samme medarbejder har bestukket alle 27 sigtede, kommer man jo nok til at kigge på den medarbejder og sige, ‘du har da vist haft lidt for travlt kære ven.’”

Anklagemyndigeden ønsker ikke at svare på, hvor mange personer, der formodes at stå bag bestikkelserne, og om man vil gå efter at dømme virksomheden bag bestikkelserne eller de enkelte medarbejdere.

Læs også: Overblik: It-bestikkelsessag i ny drejning – Atea spiller central rolle

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>