Så hård kan straffen blive: Offentligt ansatte risikerer at ryge i fængsel i it-bestikkelsessag

Et halvt år bag tremmer. Så galt kan det gå for de 27 nuværende og tidligere offentligt ansatte it-folk, der tirsdag blev sigtet af Bagmandspolitiet (SØIK) for at modtage bestikkelse.

Det vurderer ekspert i strafferet Lars Bo Langsted, der er professor ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet.

“Hvis man sidder i en nøgleposition og har modtaget gaver der løber op i 50.000 kroner, så taler vi om en frihedsstraf på op til et halvt års tid,” forklarer professoren.

De sigtede har ifølge Bagmandspolitiet modtaget “gaver” for mellem 4.000 og 50.000 kroner hver. Det er langt fra episke summer. Men det er ikke kun størrelsen, der er afgørende i sager om bestikkelse af offentligt ansatte, forklarer professor Lar Bo Langsted.

“Man skal ikke kun fokusere på beløbet. Det er en alvorlig forbrydelse, fordi det drejer sig om tillid til vores offentligt ansatte.”

Anholdt samtidigt så de ikke kunne advare
Hos Anklagemyndigheden tager man også sagen meget alvorligt. kommunikationschef Mikkel Thastum fortæller, at SØIK anholdt 26 af de sigtede samtidigt tidligt tirsdag morgen. Det skete helt specifikt for at forhindre dem i at afstemme deres historier.

“Vi gjorde det for at sikre at vi fik dem alle sammen ind til afhøring samtidigt. På den måde er der ikke nogen, der kan advare hinanden.”

Det giver god mening for efterforskningen mener professor Lars Bo Langsted.

“Det er nok noget, politiet gør for en sikkerheds skyld.  Det er meget værdifuldt for efterforskningen, at folk ikke har haft lejlighed til at afstemme deres forklaringer, når de bliver afhørt.”

Ingen tidsramme for retssagerne
Lige nu nægter Anklagemyndigheden at sætte en dato på, hvornår sagerne imod de mange sigtede bliver afgjort. For anholdelserne er bestemt ikke det sidste skridt før en retssag.

“Nu er efterforskningen i gang, der er indsamlet effekter under ransagningerne og folk er blevet afhørt. Nogle af dem skal måske afhøres igen, og så stykker vi et billede sammen af, hvad der er foregået,” siger Mikkel Thastum.

Atea er ikke sluppet af krogen
De sigtede har modtaget “gaver” i form af eksempelvis mobiltelefoner og tablets fra et firma, som SØIK nægter at navngive. Men ifølge en pressemeddelelse fra DSB er bestikkelserne sket “i forbindelse med [de sigtedes] samarbejde med datavirksomheden Atea.”

Det ligger fint i tråd med, at SØIK selv understreger, at anholdelserne er en forlængelse af den såkaldte region Sjælland sag, hvor medarbejdere hos Atea skal have bestukket offentligt ansatte.

Atea meddeler selv, at firmaet har samarbejdet med politiet om sagerne siden 2015. Men det betyder bestemt ikke, at it-leverandøren skal regne med selv at gå fri.

Læs også: Dyb tavshed fra Atea: Har Atea givet gaver til sine kunder og dernæst samarbejdet med politi om anholdelser af de samme kunder?

For selvom Atea hjælper politiet med at fælde de offentligt ansatte, som har modtaget bestikkelse, er det stadig ulovligt at give bestikkelsen.

“I bestikkelsessager er der tale om to forskellige forbrydelser.  Den ene er at yde bestikkelsen og den anden er at modtage den,” siger Mikkel Thastum fra Anklagemyndigheden.

Læs også: Atea spiller central rolle i nye anholdelser i it-bestikkelsessag: 3A-it afviser ethvert kendskab

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>