Stor it-bestikkelsesag ruller gennem det offentlige: Hvor går grænsen for ‘gaver’ fra din it-leverandør?

Region Sjælland-sagen kort

Politiet har sigtet en række personer i bestikkelssagen i Region Sjælland, hvoraf flere har mistet deres job.

Der er nedlagt navneforbud, så vi kan her ikke nævne deres navne, men en række af de sigtede har i en periode siddet varetægtsfængslet.

Centralt i sagen står en dyr forretnings-rejse til Dubai i november 2014, som Atea havde inviteret kunder med på.

Her deltog en række af de sigtede i sagen – heriblandt tidligere it-topfolk i Region Sjælland samt top-folk fra Atea.

Kort tid efter hjemkomsten fra Dubai-turen blev 3A-it stiftet.

Det skete i januar 2015, og det kan du læse mere om her: Atea-veteraner går sammen i nyt selskab – vil på storhugst blandt Ateas kunder.

3A-it vandt nogle måneder senere et stort udbud i Region Sjælland, men udbuddet blev i begyndelsen af juni annulleret ganske få dage før, at politisagen tog fart.

Det kan du læse mere om her: Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser.

Atea mener, at de involverede parter – altså de daværende Atea-folk og Region Sjælland-folkene – slet og ret brugte Dubai-turen til at aftale, at det senere stiftede 3A-it skulle vinde det kommende udbud.

Politiet mener desuden, at der har været tale om bestikkelse af mindst en af de offentlige chefer, som har haft rådighed over en stor Atea-konto, konto 2840.

Atea bedyrer imidlertid, at der er tale om en helt almindelig mellemregningskonto.

Hemmelige lydoptagelser har afsløret, at Region Sjælland sikkert ikke har været den eneste Atea-kunde, som har haft en særlig aftale om at kunne trække på en intern Atea-konto. 

Det tætte forhold mellem de daværende Atea-folk og folk fra Region Sjælland går angiveligt langt tilbage.

Bagmandspolitiet har i hvert fald blandt andet sigtet en tidligere it-medarbejder i Region Sjælland for at have været på en privat rejse til 39.000 kroner til Dubai i november 2012, som har været betalt af Atea, der i en årrække har været en af de helt store it-leverandører til regionen.

Det må have vakt bestyrtelse, da et antal politifolk tidligt tirsdag morgen i en koordineret aktion anholdte og sigtede 26 offentligt ansatte it-folk og dernæst ransagede deres hjem for at sikre bevismateriale.

Det kan du læse mere om her: 27 offentligt ansatte sigtet i stor razzia: Mistænkes for at have modtaget bestikkelse.

Anholdelserne – med afhøring og efterfølgende sigtelse – kommer i kølvandet på den store bestikkelsessag, der tidligere på året ramte Region Sjælland.

Her er adskillige it-folk ligeledes blevet sigtet. Flere er blevet bortvist fra deres stillinger.

Fra 4.000 kroner
Ifølge Bagmandspolitiet er det langt fra sikkert, at de nuværende 27 sigtelser (de 26 anholdte plus yderligere en sigtelse) vil føre til domfældelse og straf.

Men Bagmandspolitiet vurderer, at de har været nødvendige for at få hver ‘en sten vendt,’ som politiet formulerer det.

Hertil kommer ganske givet, at anholdelserne tjener til skræk og advarsel.

Bagmandspolitiet mener, at de sigtede – der alle har bestredet positioner, hvor de har haft indflydelse på valg af it-leverandører – har modtaget forskelligt elektronisk udstyr til privat brug fra leverandører.

De sigtede arbejder i prominente organisationer som Forsvarets Efterretningstjeneste, Udenrigsministeriet, Rigsadvokaten, Københavns Kommune og DSB.

Udstyrets værdi svinger fra 4.000 kroner til helt op til 50.000 kroner, og gaverne er ofte blevet givet i forbindelse med handler, lyder det fra Bagmandspolitiet.

Det er i strid med reglerne for gaver til offentligt ansatte at modtage gaver af denne størrelse.

Foregår i det private
Udvekslingen af gaver har vist altid foregået mellem handlende, hvor leverandørerne søger et godt og venskabeligt forhold til kunderne for på denne måde at fremme egen sag.

I det private erhvervsliv er det udbredt, at der udveksles forskellige former for gaver mellem parter, der indgår i et sælger/kunde-forhold.

Det går hurtigt under radaren, og der omsættes alligevel ofte for så store beløb, at en smartphone eller en tablet-computer til nogle tusind kroner ikke regnes for det store.

Det åbne spørgsmål er, om udvekslingen af gaver kan påvirke valget af leverandør.

Hvor går grænsen for at modtage en gave fra en leverandør?

Må man efter din mening modtage en smartphone til 4.000 kroner eller en tablet til 10.000 kroner? 12.000? Eller slet ikke?

Hvor går grænsen?

Giv dit besyv med i debatten herunder.

Læs også: Den store it-bestikkelses-sag: Problemet rækker langt dybere end bare Region Sjælland

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>