Europa-Parlamentet godkendte artikel 13 i det foreslåede ophavsretsdirektiv den 12. september 2018. Ændringen, også kendt som "linkskatten", kræver, at onlineplatforme betaler udgivere for uddrag af nyhedsartikler, som de linker til. Det kræver også, at platforme tager skridt til at forhindre brugere i at uploade ophavsretligt beskyttet materiale.
Ændringen er blevet mødt med blandede reaktioner. Nogle hævder, at det er nødvendigt at beskytte rettighederne for udgivere og indholdsskabere, mens andre hævder, at det vil kvæle innovation og ytringsfrihed.
Her er et resumé af de vigtigste bestemmelser i artikel 13:
* Udgivere har ret til at opkræve betaling for onlineplatforme for uddrag af nyhedsartikler, som de linker til. Dette inkluderer titlen, et kort uddrag og et link til hele artiklen.
* Online platforme skal tage skridt til at forhindre brugere i at uploade ophavsretligt beskyttet materiale. Dette omfatter brug af filtre og andre teknologier til at identificere og fjerne ophavsretligt beskyttet materiale.
* Onlineplatforme skal dele en del af deres annonceindtægter med udgivere. Den nøjagtige mængde af indtægter, der skal deles, diskuteres stadig.
* Der er gjort undtagelser for ikke-kommerciel og uddannelsesmæssig brug af ophavsretligt beskyttet materiale.
Artikel 13 er endnu ikke færdiggjort og er stadig genstand for yderligere debat og ændring. Dens passage gennem Europa-Parlamentet er imidlertid et vigtigt skridt i processen med at godkende det nye ophavsretsdirektiv.