En skærm bruger pixels til at skabe et billede ved at arrangere dem i et bestemt mønster. Hver pixel er en lille farveprik, og kombinationen af alle pixels skaber det billede, du ser på skærmen.
Antallet af pixels i en skærm bestemmes af dens opløsning. Jo højere opløsning, jo flere pixels har skærmen, og jo skarpere bliver billedet. For eksempel har en skærm med en opløsning på 1920x1080 1920 pixels vandret og 1080 pixels lodret, til i alt 2.073.600 pixels.
Hver pixel består af tre underpixel:rød, grøn og blå. Ved at kombinere disse tre farver på forskellige måder, kan skærmen skabe enhver farve, du kan se. Lysstyrken på hver pixel styres også, hvilket gør det muligt for skærmen at skabe billeder med forskellige farvenuancer.
Skærmen bruger en proces kaldet rasterscanning til at skabe et billede. Rasterscanning starter i øverste venstre hjørne af skærmen og bevæger sig henover, én pixel ad gangen, indtil den når nederste højre hjørne. Mens monitoren scanner hen over skærmen, tænder den for de passende pixels for at skabe billedet.
En skærms opdateringshastighed er det antal gange i sekundet, hele skærmen scannes. Jo højere opdateringshastigheden er, jo glattere bliver billedet. For eksempel scanner en skærm med en opdateringshastighed på 60 Hz skærmen 60 gange i sekundet.
Pixelpitch for en skærm er afstanden mellem to tilstødende pixels. Jo mindre pixelpitch, jo skarpere bliver billedet. For eksempel har en skærm med en pixelpitch på 0,25 mm en mindre pixelpitch end en skærm med en pixelpitch på 0,30 mm.
Skærmens billedformat er forholdet mellem dens bredde og højden. Det mest almindelige billedformat for skærme er 16:9. Det betyder, at skærmens bredde er 16 enheder for hver 9 højdeenheder.