Liquid crystal displays (LCD'er) brug et flydende krystalmateriale, der er klemt mellem to glasplader. Det flydende krystalmateriale består af lange, tynde molekyler, der er justeret på en bestemt måde. Når en elektrisk strøm påføres det flydende krystalmateriale, ændrer molekylerne deres justering og tillader lys at passere igennem. Sådan produceres billeder på en LCD-skærm.
Flydende krystalskærme bruges i en bred vifte af enheder, herunder fjernsyn, computerskærme og digitale kameraer. De bruges også i noget medicinsk udstyr og industrimaskiner.
Her er en mere detaljeret forklaring på, hvordan LCD-skærme fungerer:
- Det flydende krystalmateriale består af lange, tynde molekyler, der er justeret på en bestemt måde. Indretningen af molekylerne afgør, om lys kan passere gennem materialet eller ej.
- Når en elektrisk strøm påføres det flydende krystalmateriale, ændrer molekylerne deres justering og lader lys passere igennem. Styrken af den elektriske strøm bestemmer, hvor meget lys der må passere igennem.
- LCD-skærmen består af et gitter af små pixels. Hver pixel styres af en separat transistor. Transistorerne tænder og slukker for at tillade lys at passere gennem det flydende krystalmateriale og skabe billeder på skærmen.
- Farverne på billederne på LCD-skærmen er produceret ved hjælp af forskellige kombinationer af rødt, grønt og blåt lys. Mængden af hver farve, der bruges, styres af transistorerne.
LCD'er er en alsidig og udbredt skærmteknologi. De er tynde, lette og energieffektive. De kan også producere billeder i høj kvalitet med fremragende farvegengivelse.