CPU-clockhastigheden er ikke altid en pålidelig indikator for ydeevne, fordi den ikke tager højde for flere andre faktorer, der kan påvirke en computers ydeevne. Disse omfatter:
- Antal kerner: En CPU med flere kerner kan behandle flere data samtidigt end en CPU med færre kerner, selvom de har samme clockhastighed.
- Cachestørrelse: Cachen er en lille mængde højhastighedshukommelse, der gemmer ofte tilgåede data, så de hurtigt kan hentes. En CPU med en større cache kan tilgå data hurtigere end en CPU med en mindre cache, selvom de har samme clockhastighed.
- Hukommelsesbåndbredde: Hukommelsesbåndbredden bestemmer, hvor hurtigt data kan overføres mellem CPU'en og hukommelsen. En CPU med en højere hukommelsesbåndbredde kan få adgang til data hurtigere end en CPU med en lavere hukommelsesbåndbredde, selvom de har samme clockhastighed.
- Instruktionssætarkitektur (ISA): ISA er det sæt instruktioner, som CPU'en kan forstå og udføre. En CPU med en mere effektiv ISA kan udføre instruktioner hurtigere end en CPU med en mindre effektiv ISA, selvom de har samme clockhastighed.
- Strømforbrug: En CPU, der bruger mere strøm, er muligvis ikke så effektiv som en CPU, der bruger mindre strøm, selvom de har samme clockhastighed.
Generelt er en højere clockhastighed bedre, men det er vigtigt at overveje de andre faktorer, der er nævnt ovenfor, når du vælger en CPU.