Du beder om forskellen mellem to ting, der i det væsentlige er de samme.
Tænk på det på denne måde:
* CPU (Central Processing Unit): Hjernen til enhver computerenhed. Det udfører instruktioner fra software.
* mikroprocessor: En type CPU implementeret på et enkelt integreret kredsløb (en lille chip).
Det er som at bede om forskellen mellem en frugt og et æble. Alle mikroprocessorer er CPU'er, men ikke alle CPU'er er nødvendigvis mikroprocessorer.
Da udtrykkene ofte bruges om hverandre, er du måske interesseret i forskellene mellem forskellige typer af CPU'er. Her er nogle sondringer:
1. Arkitektur:
* cisc (kompleks instruktionssæt computing): Ældre design, komplekse instruktioner, potentielt færre instruktioner, der er nødvendige til en opgave (f.eks. Tidlig Intel x86)
* RISC (reduceret instruktionssæt computing): Enklere instruktioner, potentielt flere instruktioner, der er nødvendige, lettere at optimere til hastighed (f.eks. Arm i mange mobile enheder)
2. antal kerner:
* enkelt-core: En behandlingsenhed.
* Multi-core: Flere behandlingsenheder på en enkelt ChIP, der muliggør parallel behandling og bedre ydelse.
3. urhastighed:
* Målt i GHz (Gigahertz) angiver generelt, hvor hurtigt CPU'en kan udføre instruktioner. Arkitektur og andre faktorer spiller imidlertid en betydelig rolle i den samlede præstation.
4. cachehukommelse:
* Lille, hurtig hukommelse på CPU -døren, der lagrer ofte adgang til data, hvilket fremskynder behandlingen. Forskellige CPU'er har forskellige mængder og niveauer af cache (L1, L2, L3).
5. strømforbrug:
* mobile CPU'er: Designet til lavt strømforbrug for at udvide batteriets levetid i bærbare computere og mobile enheder.
* Desktop CPU'er: Prioriter typisk ydeevne frem for effekteffektivitet.
6. Integreret grafik:
* Nogle CPU'er inkluderer en integreret GPU (grafikbehandlingsenhed) på den samme matrice, der er egnet til basale grafikopgaver. Andre kræver et dedikeret grafikkort til krævende applikationer.
7. Instruktionssæt:
* Sættet med grundlæggende operationer, som en CPU kan udføre. Forskellige CPU -arkitekturer har forskellige instruktionssæt.
8. Transistortælling:
* Et mål for en CPU's kompleksitet og behandlingskraft. Moderne CPU'er har milliarder eller endda billioner af transistorer.
9. Fremstillingsproces:
* Målt i nanometre (NM) henviser til størrelsen på transistorerne på CPU -døren. Mindre knudepunkter giver generelt mulighed for bedre ydeevne og effektivitet.
10. Socket -kompatibilitet:
* CPU'er er designet til specifikke bundkortstik. Du kan ikke bare sætte nogen CPU på noget bundkort.
Fortæl mig, hvis du gerne vil udforske nogen af disse forskelle mere detaljeret!