Et enkeltbrugeropgave-operativsystem er en type operativsystem designet til at håndtere
en bruger og en opgave ad gangen . Dette betyder:
* Kun en person kan bruge computeren ad gangen: Ingen flere brugere kan få adgang til systemet samtidig.
* Kun et program kører ad gangen: Hvis du redigerer et dokument, kan du ikke også gennemse internettet på samme tid. Systemet fokuserer på et program ad gangen.
Eksempler:
* MS-DOS (Microsoft Disk Operating System): Et klassisk eksempel designet til tidlige personlige computere.
* Tidlige versioner af Apples Mac OS: Før introduktionen af multitasking kunne disse versioner kun køre et program ad gangen.
* enkle indlejrede systemer: Operativsystemer, der kontrollerer enheder som mikrobølger eller vaskemaskiner, kræver ofte ikke multitasking.
Nøgleegenskaber ved operativsystemer til enkeltbrugeropgave:
* enkel og effektiv: De er designet til at være lette og udføre deres primære opgave effektivt.
* Begrænsede ressourcer: De har begrænset hukommelse og behandlingskraft sammenlignet med moderne multitasking -operativsystemer.
* ikke egnet til krævende opgaver: De er ikke egnede til multitasking, kører flere applikationer eller til miljøer, hvor flere brugere har brug for adgang.
I modsætning til operativsystemer med en enkelt bruger er der:
* Enkeltbruger multitasking operativsystemer: Disse kan køre flere programmer samtidigt, men kun en bruger kan bruge systemet. (f.eks. Tidlige versioner af Windows)
* multi-user operativsystemer: Disse giver flere brugere mulighed for at logge ind og bruge systemet på samme tid, ofte med forskellige adgangsniveauer. (f.eks. Linux, MacOS, Windows)
Enkeltbrugeropgaven Operativsystemer er for det meste fortiden. Moderne operativsystemer er designet til multitasking og multi-user miljøer. De tilbyder større fleksibilitet, effektivitet og kraft til brugerne. Imidlertid hjælper det med at forstå begrebet operativsystemer med en enkeltbruger til at forstå udviklingen af computeroperativsystemer.