Port Forwarding:
Port forwarding er en teknik, der bruges i netværk til at omdirigere indgående netværkstrafik fra en bestemt port på en router eller firewall til en anden port eller IP-adresse på et privat netværk. Det giver eksterne enheder eller tjenester på internettet adgang til bestemte tjenester eller applikationer, der kører på et privat netværk bag en router.
Sådan fungerer Port Forwarding:
1. Når en anmodning sendes til en specifik ekstern port på routeren, tjekker den sine portvideresendelsesregler for at bestemme, hvor anmodningen skal videresendes.
2. Hvis der findes en regel om portvideresendelse for den anmodede port, videresender routeren anmodningen til den angivne interne IP-adresse og port.
3. Den interne enhed eller tjeneste på den angivne interne adresse modtager og behandler anmodningen, som om den blev sendt direkte til dens IP-adresse.
Formål med Port Forwarding:
1. Fjernadgang til interne tjenester:Portvideresendelse muliggør fjernadgang til tjenester, der kører på et privat netværk fra eksterne enheder eller brugere over internettet. For eksempel kan en webserver eller FTP-server på et privat netværk tilgås af eksterne klienter ved hjælp af portvideresendelse.
2. Spil- og stemmechatapplikationer:Portvideresendelse er ofte påkrævet for multiplayer onlinespil, hvor spillere skal kommunikere og udveksle data med andre spillere. Ved at videresende specifikke porte kan spillere oprette forbindelse til hinanden og spille sammen, selvom de er bag routere eller firewalls.
3. Hosting af webtjenester:Portvideresendelse bruges, når du hoster websteder eller applikationer på en lokal computer eller server bag en router. Ved at videresende passende porte til den lokale maskine kan eksterne brugere få adgang til det hostede indhold.
Formål med en router:
En router er en netværksenhed, der forbinder forskellige netværk eller undernetværk og tillader datakommunikation mellem dem. Dens hovedfunktioner er:
1. Netværkstrafikstyring:Routere styrer og dirigerer strømmen af netværkstrafik mellem forskellige netværk eller undernetværk. De bruger routingprotokoller til at bestemme de bedste veje for data at rejse.
2. Netværkssegmentering:Routere kan segmentere et stort netværk i mindre, mere håndterbare undernetværk. Dette forbedrer netværkets ydeevne, sikkerhed og håndterbarhed ved at isolere forskellige netværkssegmenter.
3. Internetforbindelse:Routere giver internetforbindelse til enheder, der er tilsluttet netværket. De har et indbygget modem eller opretter forbindelse til et separat modem for at etablere forbindelse med en internetudbyder (ISP).
4. Sikkerhed:Routere inkluderer indbyggede sikkerhedsfunktioner såsom firewalls, indtrængendetekteringssystemer (IDS) og virtuelle private netværk (VPN'er) for at beskytte netværk mod eksterne trusler og uautoriseret adgang.
5. Quality of Service (QoS):Routere kan implementere QoS-politikker for at prioritere netværkstrafik baseret på dens type eller kilde, hvilket sikrer, at kritiske applikationer modtager den nødvendige båndbredde og latenstid.
6. Netværksadresseoversættelse (NAT):De fleste hjemme- og små kontorroutere udfører NAT, som oversætter de interne IP-adresser på enheder på det private netværk til en enkelt offentlig IP-adresse tildelt af internetudbyderen. Dette gør det muligt for enheder på det private netværk at kommunikere med eksterne enheder på internettet.