Det er ikke nødvendigvis rigtigt, at 1,80 GHz er bedre end 3,00 GHz. Klokkehastigheden (målt i GHz) er kun én faktor, der bestemmer en computers processorkraft. Andre faktorer omfatter antallet af kerner, processorens arkitektur og cachestørrelsen. En processor med en højere clock-hastighed behøver ikke nødvendigvis at yde bedre end en processor med en lavere clock-hastighed, hvis de andre faktorer ikke er sammenlignelige.
Generelt indikerer en højere clockhastighed, at processoren kan udføre flere instruktioner pr. sekund. Den faktiske ydeevne af en processor afhænger dog også af andre faktorer, såsom effektiviteten af processordesignet, mængden af cachehukommelse og hukommelsesbåndbredden.
Derudover kan nogle applikationer være mere følsomme over for clockhastighed end andre. For eksempel kan applikationer, der kræver mange flydende kommaberegninger, såsom videoredigering eller 3D-gengivelse, drage fordel af en højere clockhastighed. På den anden side kræver applikationer, der er mere fokuseret på databehandling, såsom tekstbehandling eller web-browsing, muligvis ikke en høj clockhastighed.
Derfor, når du vælger en processor, er det vigtigt at overveje de specifikke behov for de applikationer, der skal køre på computeren, og ikke kun clockhastigheden.