Her er tre kriterier for at evaluere sundheden i forskningsmaterialer, der findes online:
1. Autoritet og troværdighed:
* hvem er forfatteren eller udgiveren? Er de eksperter på området? Har de nogen forudindtægter eller interessekonflikter, der kan have indflydelse på informationen?
* er kilden velrenommeret? Se efter etablerede institutioner (universiteter, statslige agenturer, respekterede organisationer), velkendte publikationer eller forfattere med stærke legitimationsoplysninger.
* Kontroller for tilknytninger: Har webstedet eller publikationen en klar tilknytning eller sponsorering, der kan påvirke de præsenterede oplysninger?
2. Nøjagtighed og bevis:
* er kravene understøttet af beviser? Se efter citater, fodnoter og links til kilder, der sikkerhedskopierer de præsenterede oplysninger.
* Er oplysningerne i overensstemmelse med andre troværdige kilder? Oplysninger om krydskontrol mod flere kilder for at se, om de er enige.
* Har webstedet eller publikationen en klar redaktionel proces? En pålidelig kilde skal have klare retningslinjer for faktakontrol og redaktionel gennemgang.
3. Objektivitet og formål:
* er de præsenterede oplysninger objektivt? Se efter bevis for bias, stærke meninger eller forsøg på at overtale læseren mod et specifikt synspunkt.
* Hvad er formålet med webstedet eller publikationen? Er det at informere, overtale, sælge eller underholde? Dette kan hjælpe dig med at forstå det tilsigtede publikum og potentialet for bias.
* er webstedet eller publikationen opdateret regelmæssigt? Forældede oplysninger kan være upålidelige, så kontroller den sidste opdateringsdato.
Husk: Ingen enkelt kriterier er idiotsikker. En kombination af disse faktorer vil hjælpe dig med at bestemme pålideligheden af online forskningsmateriale.