Fejltolerante systemer og sikkerhedskopier er begge teknikker, der bruges til at sikre pålideligheden og tilgængeligheden af data eller systemer, men de er ikke direkte relateret til hinanden.
1. Fejltolerante systemer:
Et fejltolerant system er designet til at fortsætte med at fungere korrekt, selv i tilfælde af hardware- eller softwarefejl. Redundante komponenter, fejldetektions- og korrektionsmekanismer og andre teknikker bruges til at sikre, at systemet forbliver operationelt, selvom visse komponenter svigter. Ved at indføre redundans kan systemet til en vis grad tolerere fejl uden at gå på kompromis med den overordnede funktionalitet. Fejltolerante systemer bruges ofte i kritiske applikationer, hvor kontinuerlig tilgængelighed er afgørende, såsom flyelektronik, medicinsk udstyr, telekommunikation og industriel automation.
2. Sikkerhedskopier:
Sikkerhedskopier er på den anden side kopier af data eller systemkonfigurationer, der er gemt separat fra originalen med henblik på gendannelse i tilfælde af datatab eller systemfejl. Sikkerhedskopier kan planlægges regelmæssigt eller udføres manuelt, og sikkerhedskopierne gemmes typisk på eksterne lagringsmedier såsom harddiske, bånddrev, cloud-lagring eller fjernservere. I tilfælde af at de originale data eller systemet oplever korruption, fejl eller utilsigtet sletning, kan sikkerhedskopien gendannes for at gendanne de tabte oplysninger. Sikkerhedskopier giver mulighed for at gendanne systemet til en tidligere tilstand i tilfælde af fejl eller datatab.
Mens fejltolerante systemer fokuserer på at forhindre eller tolerere fejl i selve systemet, tjener sikkerhedskopier som en separat gendannelsesmekanisme ved at levere en kopi af data eller systemkonfigurationer. Begge teknikker er vigtige for at sikre pålideligheden og tilgængeligheden af kritiske systemer og data, men tjener forskellige formål. Fejltolerante systemer hjælper med at opretholde kontinuerlig drift under fejl, mens sikkerhedskopier giver et middel til at gendanne systemet eller data i tilfælde af alvorlige fejl.