Telnet (Telekommunikationsnetværk) er et tekstbaseret netværksværktøj, der giver fjernadgang til et kommandomiljø på en anden enhed eller computer. Det fungerer ved at etablere en forbindelse mellem to computere over et netværk og give brugeren en terminallignende grænseflade til at udføre kommandoer og interagere med fjernsystemets operativsystem.
Sådan fungerer Telnet:
1. Telnet-klient: En bruger kører Telnet-klientprogrammet på deres lokale computer, som starter forbindelsen til fjernværten.
2. Telnet-server: På fjernværten (målsystemet, der skal tilgås), lytter et Telnet-serverprogram efter indkommende Telnet-forbindelsesanmodninger.
3. Etablering af forbindelse: Når Telnet-klienten opretter forbindelse til Telnet-serveren, etableres en session. Fjernværten godkender brugeren og giver adgang, hvis der er angivet gyldige legitimationsoplysninger.
4. Kommandoprompt: Efter vellykket godkendelse præsenteres brugeren for en kommandoprompt på deres Telnet-klient. Denne prompt angiver, at de nu er i et fjernkommandomiljø.
5. Fjerninteraktion: Brugeren kan skrive kommandoer på deres lokale terminal, og de vil blive udført på fjernværten. Dette giver brugeren mulighed for at interagere med fjernsystemet, som om de var direkte forbundet til det.
6. Sessionsstyring: Telnet-klienten kan administrere flere sessioner samtidigt. Brugere kan skifte mellem disse sessioner ved at bruge passende Telnet-kommandoer.
7. Logfiler: Telnet-sessioner kan logges til revisionsformål. Dette giver administratorer mulighed for at spore og gennemgå brugeraktiviteter og fejlfinde eventuelle potentielle problemer.
Telnet giver en enkel og bredt understøttet måde at få fjernadgang til og administrere systemer over et netværk. Det transmitterer dog data i klartekst, hvilket gør det sårbart over for aflytning og uautoriseret adgang. For mere sikker fjernadgang foretrækkes typisk krypterede protokoller som Secure Shell (SSH).