Alufinner skal absorbere sollyset fra skyskrabers dødsstråle

Under øgenavnet Walkie-Scorchie blev en 37 etager høj skyskraper i London verdensberømt sidste år.

Årsagen til berømmelsen var, at bygningens krumme sydvendte facade koncentrerede sollyset ned på en nærliggende gade, hvor parkerede biler og de lokale butiksejere mærkede dens kraft i form af smeltede sidespejle, ild i dørmåtter og maling, der blev svedet af.


På grund af facadens buede form og bygningens udbuling mod toppen havde vittige hoveder allerede døbt bygningen på Fenchurch St. 20 ‘The Walkie-Talkie,’ men da den viste sig at kunne svitse både sidespejle og spejlæg skiftede den lynhurtigt navn til Walkie-Scorchie. Nu kan det være, at den får sit gamle øgenavn tilbage. Foto: Land Securities

Da alverdens medier kastede sig over historien om ‘dødsstrålen,’ viste det sig i øvrigt bygningens arkitekt, Rafael Viñoly, tidligere har tegnet en bygning i Las Vegas, der havde præcis samme problem.

Læs også: Glas-beklædt skyskraber svitser parkerede biler

I første omgang løste bygningens ejere, Land Securities og Canary Wharf Group, problemet ved at stille en afskærmning op i den ramte gade, men nu har ejerne endelig præsenteret den endelige løsning på problemet. Det skriver den britiske avis City AM på sin hjemmeside.

I et 45 sider langt dokument til bystyret, som avisen har set, foreslår ejerne, at der skal monteres horisontale aluminiumsfinner på bygningens sydvendte facade mellem etagerne 3 og 34. Normalt bruges systemet til at forhindre overophedning af bygninger med store glasflader, men her skal det altså bryde lysets reflektion.

»Når solen skinner på bygningen og rammer finnerne, vil lyset enten blive absorberet af finnerne eller – hvis det rammer ruden – blive reflekteret tilbage. Lyset vil blive mere diffust med solafskærmningen,« forklarer udviklingschef Colette O’Shea fra Land Securities til avisen.

Løsningen vil angiveligt ikke koste mere end ‘nogle få millioner pund’, og bliver betalt af den pulje, der i forvejen var sat af til eventuelle overskridelser på det ca. 4,5 mia. kr. dyre projekt.

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>