Digitalt råd: Bryd monopolet på NemID

Sæt markedet frit og bryd dermed Nets monopol med udviklingen og driften af løsning lig NemID. Det mener Rådet For Digital Sikkerhed, skriver Politiken.

Statens kontrakt med Nets om at få Danmark med på ‘den digitale bølge’ udløber i 2015, hvorefter man skal forhandle, om det fortsat skal være Nets, der skal drive det hvide nøglekort til login på offentlige hjemmesider og banker. Birgitte Kofod Olsen, der er formand for Rådet for Digital Sikkerhed følger op:

»Tiden er moden til at bryde monopolet og åbne markedet«, siger formanden. Hun henviser dermed til, at når staten skal genforhandle en ny kontrakt om driften, bør staten, regionerne og kommunerne åbne for valgfrihed for borgere og virksomheder. På den måde kommer der nemlig konkurrence.

Grunden til, at der i dag kun er én udbyder af digitale sikkerhedsløsninger skyldes, at der tilbage i 2007 kun var én udbyder, som meldte sig på banen. Charlotte Jacoby, som er chefkonsulent i Digitaliseringsstyrelsen, afviser ikke, at der på sigt kan komme andre end Nets i spil.

»Vi efterstræbte i 2007 ikke kun at finde én udbyder. I dag er vi på planlægningsstadiet, så på det punkt er vi i øjeblikket hverken for eller imod,« siger hun og henviser til, at udviklingen NemID’s afløser allerede er i gang.

Nets har dog indlagt en toårig forlængelse i sin kontrakt, og med næste generation af den digitale signatur in mente, benytter Digitaliseringsstyrelsen sig med al sandsynlighed af den mulighed, siger Charlotte Jacoby til Politiken.

På EU-plan er man dog også i fuld gang med at forberede en forordning, der skal bringe en NemID-lignende løsning ud i alle 28 medlemslande. På den måde skal man på sigt kunne bruge sin digitale signatur, uanset om man står på Mors i Danmark eller Milano i Italien.

Charlotte Jacoby forventer, at den forordning er færdigbehandlet og udsendes i efteråret 2014, så Digitaliseringsstyrelsen kan bruge den i sin næste udbudsrunde frem mod 2017. Hertil håber chefkonsulenten også, at man ved næste generation kan få et mere stabilt system end det nuværende, der løbende har haft nogle større nedbrud, skriver Politiken.

I dag er over 4,09 millioner mennesker tilmeldt NemID, og Nets drives hvert år for godt 31 millioner kroner – penge som det offentlige betaler. Senest har det dog også været i spil, hvorvidt Nets skulle sælge. Men her er foreløbigt ikke truffet nogen beslutning.

Læs også: SF: Stop salget af Nets

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>