DTU-professor sikrer mobilen mod aflytning med dynamisk kryptering

I sidste måned blev den angiveligt spionfri “Blackphone” annonceret, og nu er en dansk løsning til sikker mobiltelefoni også på vej – og du behøver ikke at købe ny telefon.

En professor fra DTU Compute har opfundet en ny metode til kryptering, der skal gøre det let for virksomheder at sikre deres interne kommunikation på smartphones mod efterretningstjenester og andre nysgerrige.

Professor Lars Ramkilde Knudsen har arbejdet med kryptering i 20 år, og for lidt over to år siden fik han ideen til dynamisk kryptering, som han mener passer glimrende sammen med mobiltelefoni

»Det handler om, at man skifter krypteringsmetode, for hver samtale, man laver. Nu har vi lært fra Edward Snowden, at nogen opfanger og gemmer alle telefonsamtaler og alle data. Og hvis det hele er krypteret på samme måde, så har de også lettere ved at knække det. Men hvis det er en ny krypteringssystem for hver samtale – så er det noget sværere«, siger Lars Ramkilde Knudsen til Version2.

Servicen, der er målrettet virksomheder, er for brugeren blot en app, der giver adgang til krypterede VOIP-samtaler. Og ifølge Lars Ramkilde Knudsen er der intet krav om, at de virksomheder, der skal bruge det, har it-kundskaber til at forstå mere end det for at få glæde af det.

»Der er sådan set ikke noget mindstekrav, for vi tilbyder også at hoste løsningen for virksomhederne, hvis det er det, de ønsker. Vi laver et lukket system, kunden downloader appen og giver os de numre, der skal kunne tale sikkert sammen – og så kører det bare«, siger Lars Ramkilde Knudsen, og fortæller at han sætter en ære i, at løsningen kan køre på alle android-telefoner og iPhones.

Lars Ramkilde Knudsen har startet virksomheden Dencrypt sammen med Kaj Juul-Pedersen, der er tidligere direktør i både Ericsson og Telia, og det var Kaj Juul-Pedersen, der fik professoren på sporet af, at hans metode skulle bruges til smartphones.

»Lidt efter, at jeg havde fået ideen til dynamisk kryptering, så fik jeg en henvendelse fra Kai Juul-Pedersen. Han synes, at der manglede kryptering til mobilsamtaler – og der ville dynamisk kryptering passe rigtig godt ind. Så vi slog os sammen med tre tidligere Nokia-folk og oprettede firmaet«, fortæller Lars Ramkilde Knudsen.

Snowden har skabt et marked

Dencrypt er lige nu i gang med at lave pilot-test hos flere virksomheder, og Lars Ramkilde Knudsen, er sikker på, at der er et stort marked for hans løsning. For selvom de første interviews med potentielle kunder vist, at flere aldrig havde skænket kryptering en tanke, så regner DTU-professoren med, at bevidstheden på området har ændret sig markant siden.

»Vi gik og talte om, at vi havde brug for, at det kom en lille skandale i medierne. Så fik vi Edward Snowden på banen, så det kunne jo ikke være bedre«, griner Lars Ramkilde Knudsen.

»Jeg er ret sikker på, at dette her er noget folk har brug for og vil have«.

Løsningen til dynamisk kryptering af mobiltelefoni forventes ifølge Lars Ramkilde Knudsen at være klar til markedet efter sommerferien.

Læs også: Krypteringsekspert vil lancere NSA-fri smartphone

Posted in computer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>